Wat is een couch-lock?

Wat is een couch-lock?

De definitie van een couch-lock is: “een staat van extreme fysieke ontspanning en lethargie, waarbij je letterlijk vast lijkt te zitten aan je bank.”

Sommigen zijn dol op de couch-lock, terwijl anderen het juist verschrikkelijk vinden. Een couch-lock treedt op na het gebruik van bepaalde soorten cannabis, vooral soorten met een hoog THC-gehalte of indica-dominante strains. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat je een couch-lock ervaart.

Tijdens een couch-lock voel je je zo ontspannen en zwaar dat je nauwelijks de energie hebt om op te staan of iets te doen. Dit kan fijn zijn, maar het kan ook frustreren zijn, vooral als je juist een energieke of productieve high had verwacht.

Hoe en waarom ontstaat een couch-lock?

Een couch-lock ontstaat door een specifieke combinatie van stoffen die voorkomen in cannabis. De grootste reden voor de couch-lock is vaak het hoge THC-gehalte in cannabis, in combinatie met bepaalde stoffen, zoals myrceen (een terpeen). Myrceen is een terpeen dat een rustgevende en ontspannende werking heeft. De combinatie van deze twee stoffen komt vooral voor in indica-soorten. Samen werken de stoffen samen om een diep lichamelijk ontspannend effect te creëren, waardoor je in sommige gevallen letterlijk verlamd op de bank ligt.

De manier waarop THC en andere stoffen de receptoren in je hersenen en lichaam beïnvloeden kan ook bijdragen aan een couch-lock. THC bindt zich aan de bepaalde receptoren in de hersenen, wat ontspanning kan veroorzaken. Tegelijkertijd vergroot myrceen de doorlaatbaarheid van je hersencellen: de THC werkt hierdoor sneller en efficiënter in je lichaam. Het gevolg? Een intensere lichamelijke high en de neiging om gewoon te willen blijven liggen en niets te doen.

Indica-soorten, die bekend staan om hun kalmerende en sedatieve eigenschappen, worden ook vaak in verband gebracht met couch-locks. Dit in tegenstelling tot sativa-soorten, die doorgaans worden geassocieerd met meer energieke, cerebrale highs.

Hoe voorkom je een couch-lock?

Misschien ben je wel bewust op zoek zijn naar de ontspanning van een couch-lock, maar het kan ook goed zijn dat je het liever wil voorkomen. Liever geen couch-lock? Dan zijn er verschillende manieren om deze staat van zijn te vermijden:

Kies voor sativa-dominante wietsoorten

Sativa-soorten staan bekend om hun opwekkende, energieke effecten en worden minder vaak in verband gebracht met couch-locks. Door te kiezen voor een sativa-dominante wietsoort ervaar je een meer stimulerende high in plaats van de zware fysieke ontspanning die met indica-wietsoorten gepaard gaat.

Let op het THC-gehalte in je wiet 

Hoe hoger het THC-gehalte in je wiet, hoe groter de kans op een couch-lock. Als je er gevoelig voor bent, kies dan voor cannabisproducten met een lager THC-gehalte. Probeer wiet te vinden met een evenwichtiger verhouding tussen THC en CBD. CBD kan namelijk de intense effecten van THC temperen.

Check terpenen in je wiet, zoals myrceen.  

Terpenen spelen een belangrijke rol bij het effect van een bepaalde wietsoort. Zoals eerder genoemd, wordt het terpeen myrceen vaak in verband gebracht met couch-locks. Zoek naar strains met lagere myrceenniveaus en hogere concentraties van terpenen zoals limoneen of pineen, die bekend staan om hun opwekkende en verfrissende effecten.

Begin met een lage dosis

Weet je niet zeker hoe je op een bepaalde wietsoort zal reageren, begin dan met een lage dosis en bouw het langzaam op. Zo kun je bepalen hoe je lichaam op de cannabis reageert, zonder dat je niet meer van de bank af kunt komen.

Blijf actief tijdens gebruik of drink cafeine

Door actief te blijven tijdens je cannabiservaring, kun je voorkomen dat je in de passieve, slaperige toestand van een couch-lock terechtkomt. Ga bijvoorbeeld wandelen, sporten of doe een activiteit waarbij je in beweging blijft. Ook kan het drinken van cafeïnehoudende dranken, zoals koffie of energiedrank helpen. 

Een couch-lock kan een prettige of juist ongewenste ervaring zijn, afhankelijk van wat je zoekt in je cannabisgebruik. Het ontstaat door de combinatie van stoffen zoals THC en terpenen zoals myrceen. Toch liever vermijden? Ga dan voor sativa-wietsoorten, let op het THC-gehalte, controleer de terpenen en begin met een lage dosis. Hierdoor kun je genieten van de voordelen van cannabis zonder vast te zitten op de bank.

Volg ons op Facebook.