Helpt wiet je beter slapen?

Helpt wiet je beter slapen?

Veel mensen die regelmatig wiet gebruiken, hoeven er niet lang over na te denken. Tuurlijk helpt wiet je beter slapen. 50-60% van de mensen die wiet gebruikt, gebruikt het zelfs vooral voor een betere nachtrust. Maar gaat de kwaliteit van je slaap ook echt omhoog als je voor het slapengaan een jointje rookt? We zochten het voor je uit.

De invloed van wiet op slaap

Er wordt nog onderzoek gedaan naar de invloed van wiet op je lichaam. De effecten op slaap zijn dan ook nog niet helemaal duidelijk. Maar uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat wiet mogelijk:

  • je slaapbereidheid bevordert
  • de kans op verstoorde slaap verkleint (vooral bij mensen met chronische pijn)

Er zijn mensen die juist minder goed slapen nadat ze een nachtelijk jointje hebben gerookt. Dat gebeurt vooral bij een te hoge dosis of als je niet gewend bent aan de effecten. 

Welke wiet moet je gebruiken om lekkerder te slapen?

Slaap jij vaak wél als een roosje na je laatste hijs? Dan ben je vast benieuwd naar welke wietsoort nou echt slaapverwekkend is. Maar omdat iedereen anders reageert op wiet, is niet een soort het beste. Let bij het kiezen van een soort vooral op cannabinoïden en terpenen: 

Cannabinoïden

  • THC: kan slaap bevorderen. Maar een te hoge dosis kan ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap komt of zelfs angstig of paranoïde wordt.
  • CBD: werkt licht ontspannend waardoor je makkelijk in slaap valt. Maar er zijn ook studies die laten zien dat het je juist wakker houdt.
  • CBN: de minst bekende cannabinoïde. De effecten zijn nog onduidelijk, maar het lijkt erop dat ook deze stof slaap bevordert.

Terpenen

  • Mycreen: de meest voorkomende terpeen in de wietplant. Zit ook in bier een mango’s. Deze stof heeft een ontspannend effect op lichaam en geest.
  • Linalool: zit veel in lavendel, een plant die al eeuwen gebruikt wordt om te ontspannen en in slaap te komen.
  • Caryofylleen: een pittige terpeen die ook in peper en specerijen zit. Kan processen beïnvloeden die met slaap, pijn en ontstekingen te maken hebben.

Tips als je wiet gebruikt om te slapen

Niet alleen de soort wiet die je gebruikt, maar ook hoe je ‘m gebruikt maakt uit voor de werking. Daarom hebben we 3 tips voor wiet gebruiken voor het slapengaan: