Drugstest

Drugstest

Waarschijnlijk zijn we het er allemaal wel over eens dat je iemand niet kan veroordelen op het roken van een joint. Toch komt het voor dat je bijvoorbeeld bij een sollicitatieproces een drugstest moet doen, omdat er een zero tolerance drugsbeleid wordt gehanteerd. Wat nu?

Cannabis is op verschillende manieren waarneembaar. De meest bekende vormen zijn via urine en speeksel. Hoe lang dit zichtbaar blijft, hangt van verschillende factoren af. Het kan na een dag weg zijn, maar het kan ook een maand zichtbaar blijven.

Zo is het van belang:

∙ hoe vaak je wiet gebruikt en in welke dosering
Dit is waarschijnlijk de meest doorslaggevende factor. Je lichaam doet er nou eenmaal langer over om 2 gram wiet te verwerken dan 1 gram. Laat staan 10 gram… Hoe meer cannabis je gebruikt, hoe meer metabolieten (waarneembare deeltjes) er in je lichaam zweven.

∙ hoeveel lichaamsvet je hebt
De THC-metabolieten worden opgeslagen in vetcellen. Heb je weinig lichaamsvet, dan sla je minder van deze metabolieten op dan iemand met veel lichaamsvet. Slecht nieuws voor de dames dus. Over het algemeen hebben vrouwen meer lichaamsvet dan mannen. Verder speelt de stofwisseling een rol. Heb je een snelle stofwisseling, dan verwerkt je lichaam de resten sneller dan iemand met een trage stofwisseling.

∙ hoe gevoelig de drugstest is die je afneemt
Er zijn verschillende soorten drugstesten, met allen hun eigen detectietijd. Je kan op drugs getest worden middels je urine, je haar, speeksel of bloed. De meest voorkomende test is die via je urine. Bij deze test moet je ongeveer rekening houden met deze detectietijden:

Incidenteel gebruik (één tot driemaal per week): 3 dagen
Gematigd gebruik (viermaal per week): 5-7 dagen
Regelmatig gebruik (dagelijks): 10-15 dagen
Zeer regelmatig gebruik (meerder malen per dag): 30+ dagen

Uiteraard kan dit per persoon afwijken. Bij speekseltesten kun je ongeveer dezelfde data aanhouden. Alhoewel de detectietijd hier vaak iets lager ligt. Voor bloedtesten ligt dit weer iets lager. Over het algemeen is het bij zo’n test slechts een aantal dagen zichtbaar. Uitzonderingen daargelaten. Het langst is THC detecteerbaar via een haartest. Bij een haartest worden ongeveer 100 haren uit je kruin genomen. Uit de de haarzakjes van deze haren kan worden opgemaakt of je THC hebt gebruikt.

Maar hoe krijg je het nou uit je systeem?

De meest voorkomende methode is veel water drinken. Dit is met name geschikt voor urinetesten. Door veel te plassen (24-48 uur voor de test) reinig je het lichaam en loos je de metabolieten. Ook op de dag zelf veel water drinken kan de testuitslag beïnvloeden omdat je zo je plas verdunt. Te veel water drinken en hierdoor een opvallende verdund monster achterlaten kan echter zorgen voor argwaan. Doe het dus wel met mate.

Verder is het gebruik van zink een effectieve methode. Zink kan de detectie van THC-metabolieten tot wel 18 uur verstoren, waardoor je slaagt voor de test. Zinksupplementen zijn gewoon verkrijgbaar bij de drogist. Verder zijn de zogeheten detox drankjes effectief in het beïnvloeden van de drugstest. Echte detox drankjes zijn duur en lastig verkrijgbaar, echter werkt koffie of cranberrysap ook wel aardig als detox drank.

Naast deze relatief eenvoudige methodes zijn er nog tal van complexere methodes om te slagen voor je drugstest. Deze laten we verder buiten beschouwing, aangezien we dan meer in de medische hoek komen en we niet voor doktertje gaan spelen.

En oh ja, staat er een drugstest in jouw agenda? Stop dan per direct (tijdelijk) met het gebruik van cannabis. Maar dat is logisch, toch?

Eén reactie op “Drugstest”

Reacties zijn gesloten.