Maakt blowen je dom?

Maakt blowen je dom?

Van het roken van cannabis word je dom. Tenminste, dat is wat je vaak hoort. Maar is het ook waar? Een interessant onderwerp om eens onder de loep te houden. Daarover gaat deze blog!

Om direct maar met de deur in huis te vallen; dit is tot op de dag van vandaag niet bewezen en daarom niet waar. Ondanks dat er eindeloos onderzoek naar is gedaan. Sterker nog; het meest recente onderzoek (2018, in het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift PNAS) heeft uitgesloten dat blowen schadelijke gevolgen heeft voor de intelligentie van een persoon. Deze conclusie staat haaks op een onderzoek uit 2012, dat juist een positief verband legde tussen een lager IQ en cannabisgebruik. Volgens de Amerikaanse onderzoekers klopte die eerdere uitkomst niet. Zij vonden dat er sprake is van een ‘schijnverband’, omdat zij enkel mensen met een cannabisverslaving onderzochten. Nou is het zo dat mensen met een cannabisverslaving vaker afkomstig zijn uit de lagere sociale klassen. De onderzoekers constateerden zodoende een statistische samenhang tussen een laag IQ en het gebruik van cannabis. Maar volgens hen impliceert dat zeker niet dat het lagere IQ ook is veroorzaakt door een cannabisverslaving.

Het meest recente onderzoek heeft het daarom anders aangepakt. Om schijneffecten uit te sluiten, besloten de onderzoekers om de gegevens te meten van drieduizend tweelingen. Tweelingen hebben namelijk dezelfde genetische en sociaal-economische achtergrond. Het IQ van de deelnemers werd gemeten rond hun tiende en achttiende levensjaar. Daaruit bleek dat het IQ van de blowende puber niet lager lag dan de tweelingbroer of -zus die geen cannabis gebruikte.

Dommer is dus niet waar. Wel zijn er een aantal risico’s van cannabis bewezen, die in de hersenen plaatsvinden. Zo kunnen sommige blowers zich extra goed concentreren, maar voor anderen kan het ook juist averechts werken. Daarnaast kan blowen tijdelijk negatieve gevolgen hebben op het reactievermogen en korte termijngeheugen. Daarnaast kunnen mensen met een psychische aandoening zoals een een depressie, angstklachten of schizofrenie, meer last van hun klachten krijgen. In dat geval is blowen dus niet aan te bevelen.

Ondanks dat deze klachten enigszins meevallen, is het dus raadzaam om altijd verantwoord met softdrugs om te gaan. De fanatieke blower hoor je wel eens zeggen: ‘ a joint a day, keeps the doctor away.’ Heeft hij dan een punt? Nou, dat zit zo: er is daadwerkelijk aangetoond dat cannabis verantwoordelijk is voor het activeren van de cannabinoïde receptoren in de hersenen, die juist een belangrijke rol spelen bij de aanmaak van nieuwe cellen! Nou is dit natuurlijk geen argument om er flink op los te gaan roken, want je zult er ook niet slimmer van worden. Maar we vinden het wel goed om het onterechte negatieve imago rondom softdrugs eens tegen het licht te houden.

3 Reacties op “Maakt blowen je dom?”

  1. Fijn dat er ook een keer zulke berichten worden getoond. Cannabis heeft zo’n negatief imago terwijl ik genoeg mensen ken waarbij het een positief effect heeft in het dagelijkse leven.

  2. Dom, nou nee,(tenminste voor zover ik dat zelf kan constateren, hahaha) maar ik wordt er absoluut wel lui van merk ik, geen zin in huishoudelijke klusjes meer ed. die wordten allemaal op de lange baan geschoven……

Reacties zijn gesloten.