Zelf kweken

Zelf kweken

Deze maand gaat onze blog over een vraag waarover veel onduidelijk is. Is het nu wel of niet toegestaan om zelf wiet te kweken? Hierover ontstaat namelijk nogal eens wat discussie. De één zegt dat het gewoon mag indien je geen professionele lampen gebruikt, de ander zegt dat je tot maximaal 5 planten mag kweken en weer een ander zegt dat het helemaal verboden is.

Om direct maar met de deur in huis te vallen; volgens de wet mag je geen enkele plant kweken of bezitten. Is het dan helemaal verboden planten te hebben? Ook niet helemaal. In Nederland geldt namelijk het gedoogbeleid. Dat houdt in dat het kweken van wiet eigenlijk verboden is, maar binnen zekere beperkingen (mate van professionaliteit) wordt toegelaten. Men knijpt dus een spreekwoordelijk oogje dicht, zolang je maar geen grote kweker bent, geen professionele hulpmiddelen gebruikt, zoals kunstlicht, afzuiginstallaties en tenten en vooral ook niet teveel aandacht trekt.

Wat gebeurt er dan als je toch een plant(en) bezit en de politie komt daar achter? Dat zit zo: als je vrijwillig afstand doet van de plant(en), dan kan de zaak worden geseponeerd. Seponeren is een besluit van het Openbaar Ministerie om een verdachte niet te vervolgen voor een strafbaar feit. De zaak wordt dan dus verder niet in behandeling genomen. Dit geldt zoveel voor planten die je binnenshuis als buitenshuis verbouwt. Hierin zit geen verschil. Heb je meer dan 5 planten, dan wordt er altijd een zaak gemaakt. Zelfs als je afstand van de planten doet. Uit dit aantal komt dus ook de verwarring vandaan, waarbij sommige mensen (onterecht) beweren dat het wettelijk is toegestaan om maximaal 5 planten in je bezit te hebben. Toegestaan is het dus niet, gedoogd wordt het wel.

Dan nog het volgende. Want de oplettende lezer beseft direct dat je van deze vijf planten veel meer dan 5 gram wiet haalt. Dat is de maximaal toegestane hoeveelheid die je in je bezit mag hebben voor eigen gebruik. Dit lijkt en is best krom inderdaad. Ook hier geldt weer; zo lang je niemand tot last bent wordt het gedoogd, zolang je vrijwillig afstand doet van je voorraad bij een eventuele inspectie.

Kort samengevat; het Nederlandse gedoogbeleid is redelijk duidelijk, maar roept ook nogal eens wat vraagtekens op. De hamvraag is: wat is het alternatief? Als jij dé oplossing hebt voor hoe we dit in Nederland nog beter zouden kunnen regelen, laat het dan weten via een comment hieronder.

In één van onze volgende blogs duiken we iets dieper in dit onderwerp en gaan we het hebben over het proces van de (professionele) kweker tot aan de coffeeshop. Ook regulatie door de overheid van het verbouwen van wiet zal hierbij aan bod komen. Misschien wel de meest interessante discussie van de laatste tijd. Later meer!


 

Eén reactie op “Zelf kweken”

Reacties zijn gesloten.