Verschil tussen hasj & wiet

Verschil tussen hasj & wiet

Vorige keer hebben we het al gehad over hoe het komt dat je een stoned gevoel krijgt van blowen. Dit keer zoomen wij iets dieper in op het verschil tussen hasj en wiet, want daarover bestaan toch best wel wat onduidelijkheden.

Zowel hasj als wiet is afkomstig van de vrouwelijke hennepplant, de cannabis sativa. Maar niet alleen de kleur en textuur verschilt, ook het effect van beide middelen kan heel anders zijn. Wanneer de bloemtoppen en bovenste bladeren van de vrouwelijke hennepplant worden gedroogd en verkruimeld, krijg je wiet. Kenmerkend is de sterke geur en de kleur die varieert van grijs-groen tot groen-bruin. Hasj wordt daarentegen niet gemaakt van de bloemtoppen, maar van de hars die op de plant zit. Die hars wordt verkregen door de bloemtoppen te koelen en ze daarna door een zeef te schudden. De hars wordt daarna aan elkaar gekneed of geperst tot plakken of blokjes hasj. Het resultaat is een lichtbruine tot zwarte substantie, die nog het meest op een bouillonblokje lijkt.

Het effect

Wie cannabis gebruikt, kan zich ‘stoned’ voelen. Dat slaat op een loom, suf of ontspannen gevoel waarbij men zich ook slap in de armen en benen kan voelen. Soms hoor je ook vertellen dat men zich ‘high’ voelt. Dat slaat meer op het bewustzijnsveranderende effect dat cannabis kan hebben: hoe de zintuigen alles waarnemen wordt beïnvloedt, het denkproces verandert, men wordt spraakzamer en de emoties worden versterkt. Vaak hoor je mensen beweren dat je vooral van wiet stoned wordt en van hasj high. Welk effect cannabis heeft hangt echter vooral af van hoeveel THC en CBD er in de hasj of wiet zit. Dit zijn de twee belangrijkste cannabinoïden (werkzame stoffen) die in cannabis zitten. In hasj is het THC-gehalte meestal iets hoger dan in wiet, respectievelijk 33% versus 15-20%. Blowen kan dus zowel een verdovende werking als een bewustzijnsveranderende werking hebben. Bij wiet ervaren de meeste gebruikers meer van het eerste, terwijl velen bij hasj meer spreken van het laatste. Maar in de basis bezitten beide producten dezelfde stoffen en kunnen de effecten daarom ook nooit zo uiteenlopend zijn als mensen vaak beweren. De precieze effecten van hasj en wiet verschillen overigens ook van persoon tot persoon, van iemands verwachtingen, eigen ervaringen en gemoedstoestand op het moment van gebruik.

Welke van de twee rook jij het liefst? Laat het weten in een comment hieronder!

 

Team The Happy Corner

Eén reactie op “Verschil tussen hasj & wiet”

  1. De beste herinneren heb ik aan zwarte Nepal, zo heette dat vroeger. Lekker lurken aan een chillum. Later gebruikte ik wel een zelfgemaakte bamboe bong, soort zakwaterpijp.

Reacties zijn gesloten.