De geschiedenis van wiet: van oude geneeskunde tot populaire softdrug

De geschiedenis van wiet: van oude geneeskunde tot populaire softdrug

Wiet, ook wel cannabis genoemd, heeft een geschiedenis die bijna net zo kleurrijk is als de plant zelf. Wat ooit begon als een medicijn in oude beschavingen, is vandaag de dag uitgegroeid tot een pop cultuurfenomeen, met miljoenen mensen wereldwijd die de plant gebruiken om allerlei redenen. Het verhaal van wiet is dan ook allesbehalve saai. 

Het ontstaan van wiet

Laten we beginnen bij het begin: de oorsprong van cannabis. Die ligt ver terug in de tijd, in Centraal-Azië. Hier ontdekten de eerste mensen dat deze plant veel meer was dan een onschuldig kruid. Het had geneeskrachtige eigenschappen!

In oude Chinese teksten wordt cannabis genoemd als een wondermiddel tegen reuma, pijn en zelfs malaria. Maar niet alleen in China werd de plant gewaardeerd. Ook in India was cannabis al duizenden jaren geleden een big deal. De oude Indiërs gebruikten het in hun spirituele rituelen, vaak in de vorm van bhang – een drankje op basis van cannabis. Dit drankje werd vooral gedronken tijdens religieuze festivals, zoals Holi, om de geest in een hogere staat van bewustzijn te brengen. 

Cannabis steekt de wereld over

Vanuit Azië verspreidde cannabis zich langzaam over de wereld. Via handelsroutes kwam de plant in het Midden-Oosten, Afrika en uiteindelijk Europa. In de middeleeuwen was het echter vooral hennep (een variant van cannabis met weinig THC) die populair was. Hennep werd gebruikt voor touw, kleding en papier. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Het zou echter nog wel even duren voordat de plant in Europa bekend werd om de ‘high’ die je ervan krijgt. Pas in de 19e eeuw begonnen Westerse artsen zich meer te verdiepen in de geneeskrachtige werking van cannabis. Vooral voor pijnbestrijding en als slaapmiddel.

Cannabis in Nederland

In Nederland kreeg cannabis in de jaren ’60 en ’70 een speciale plek, vooral in Amsterdam. De wereld veranderde, jongeren wilden experimenteren en wiet werd een symbool van vrijheid. Het eerste coffeeshop concept opende zijn deuren, waar mensen lekker konden roken in een relaxte sfeer. Zo begon de beroemde coffeeshop cultuur.

In de jaren ’70 kwam het gedoogbeleid erbij. Wat betekent dat? Simpel: je mag cannabis legaal gebruiken en kopen in een coffeeshop (als je 18+ bent) zolang je je aan een paar regels houdt. Deze slimme, no-nonsense aanpak maakte Nederland wereldwijd bekend als een land dat op een redelijk en verlichte manier met cannabis omgaat.

Haze, de bekendste wietsoort

Benieuwd naar de bekendste wietsoort? Dat is zonder twijfel Haze! Deze beroemde soort komt oorspronkelijk uit Californië, in de jaren ’60 en ’70. Twee broers, de “Gebroeders Haze”, waren de pioniers en experimenteerden met verschillende cannabisplanten. Het resultaat? Haze. Het werd de ideale “geestelijke wiet” voor wie wat extra inspiratie zocht.

In de jaren ’80 verdween Haze een beetje van de radar. Maar gelukkig brachten Nederlandse kwekers dit soort weer terug. Nu is Haze weer helemaal populair en behoort het tot de top van de wietsoorten wereldwijd.

Van cultuur tot wetgeving

En waar staan we nu? Wiet is tegenwoordig een echt cultureel fenomeen. Steeds meer landen en staten legaliseren het. In Nederland zijn de coffeeshops inmiddels een vast onderdeel van het straatbeeld. Ook in andere landen wordt cannabis steeds meer geaccepteerd. Van medische toepassingen tot recreatief gebruik, cannabis heeft zich goed ingeburgerd in de samenleving.

Toch blijft het nog altijd een hot topic. Sommige landen legaliseren cannabis steeds verder, terwijl andere landen het taboe in stand houden. In Nederland blijft het gedoogbeleid een onderwerp van discussie, maar het heeft in ieder geval geleid tot het ontstaan van het bekende coffeeshop-systeem.

Conclusie

Cannabis is meer dan een plant. Het heeft een rijke geschiedenis die zich uitstrekt over continenten en tijdperken. Wat ooit een geneeskrachtig middel was in oude culturen, is vandaag de dag één van de meest besproken planten op aarde.

Hoewel het gebruik van wiet in veel landen nog steeds gevoelig ligt, is duidelijk dat cannabis niet meer weg te denken is uit onze samenleving.

Dus, ben je in Assen? Zoek je een gezellige coffeeshop? Waarom probeer je dan niet eens The Happy Corner?