Het verschil tussen hasj en wiet

Het verschil tussen hasj en wiet

Als je voor het eerst in de wereld van cannabis terechtkomt, hoor je veel verschillende termen. We leggen je uit wat hasj en wiet zijn en wat de verschillen tussen deze twee producten zijn. Hasj en wiet komen allebei van de cannabisplant, maar verschillen wel van elkaar. 

Hasj (ook wel hash genoemd) en wiet (ook wel marihuana genoemd) zijn verschillend in de samenstelling, het productieproces en het gebruik. 

Heel kort kunnen we het volgende zeggen:

Wiet

Dit zijn de gedroogde en gecurede toppen van de wietplant.

Hasj

Dit product ontstaat door de trichomen van wiettoppen te scheiden en samen te persen.

We gaan hieronder verder op de verschillen in. 

Wiet is de bloem van de cannabisplant

Wiet wordt gemaakt van de gedroogde bloem van de vrouwelijke cannabisplant. Deze bloemen bevatten werkzame stoffen zoals THC (tetrahydrocannabinol) en CBD (cannabidiol).

Hoe wordt wiet gemaakt?

Cannabisplanten worden binnen of buiten gekweekt. Als de plant volgroeid is, worden de bloemen geplukt. Daarna worden de bloemen gedroogd en op een speciale manier bewaard om de kwaliteit te verbeteren. Ten slotte worden de gedroogde bloemen verpakt en verkocht.

Hasj is geconcentreerde cannabis

Hash is een geconcentreerd product dat wordt gemaakt door de harsklieren (trichomen) van de cannabisplant te verzamelen en samen te persen. Deze harsklieren bevatten meer werkzame stoffen dan de bloemen zelf. Ze bevatten de hoogste concentraties van cannabinoïden zoals THC en CBD. Over het algemeen is hasj dan ook een sterker product dan wiet. De bloemen bevatten zeker ook werkzame stoffen, maar minder.

Hoe wordt hasj gemaakt?

Om hasj te maken, worden de harsklieren van de cannabisplant gescheiden van de plant. Dit kan bijvoorbeeld door droog zeven of door het gebruik van ijswater. De gescheiden trichomen worden vervolgens verzameld. Daarna wordt het verwarmd en geperst om hash te vormen. Tot slot wordt de hash in blokken of ballen gevormd.

Waar komen wiet en hasj vandaan?

De herkomst van wiet en hash varieert per regio en productiemethode. Wiet wordt wereldwijd gekweekt, met Nederland, Canada, en de VS als bekende producenten van hoogwaardige cannabis. Hash heeft een lange traditie en komt vooral uit Marokko, Afghanistan, en India, waar het op traditionele manieren wordt geproduceerd.

Wat is sterker: wiet of hasj?

Het antwoord op deze vraag hangt af van de betreffende strain en de kwaliteit van het maakproces. Over het algemeen bevat hasj echter een hogere concentratie THC dan wiet. Daarom kun je van hasj ook een intenser effect verwachten.

Waarom is hasj ontspannender dan wiet?

Hasj wordt vaak als fysiek ontspannender ervaren. Het is niet helemaal duidelijk waarom dit zo is, maar de meeste cannabisgebruikers zijn van mening dat het een meer lichaamsgerichte, rustgevende impact heeft. Daarnaast beweren veel gebruikers dat ze minder negatieve bijwerkingen ervaren, zoals paranoia en angst, als ze hasj gebruiken.

Smaken en effecten

Hasj heeft vaak een aardsere, warmere smaak en ontspannendere effecten, terwijl wiet meestal lichter en geuriger is, met meer verschillende effecten. Zoek je een meer fysieke stone, dan is hasj waarschijnlijk de beste optie. In het gebruik verschillen de hasj en wiet niet. Je kunt ze beide roken, vapen of in edibles omzetten. 

De belangrijkste verschillen tussen hasj en wiet zijn vooral hoe ze gemaakt worden, hun fysieke vorm en hun sterkte. Maar uiteindelijk zijn zowel hasj als wiet populair en genieten veel gebruikers van beide vormen van de wietplant. Waarom zou je tenslotte kiezen?

Beide vind je bij ons in de winkel