Tolerantie voor cannabis: wat je moet weten en hoe je het kunt verminderen

Tolerantie voor cannabis: wat je moet weten en hoe je het kunt verminderen

Regelmatig blowen kan leiden tot een verhoogde tolerantie voor cannabis, waardoor je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Een bekend fenomeen bij veel cannabisgebruikers. Een verhoogde tolerantie kan frustrerend zijn, vooral als je merkt dat je meer moet gebruiken om dezelfde high te ervaren. Gelukkig zijn er manieren om deze tolerantie te verlagen of zelfs te resetten.

Wat is cannabis-tolerantie?

Cannabis-tolerantie ontstaat wanneer je lichaam en hersenen gewend raken aan THC, de psychoactieve stof in wiet. Na verloop van tijd vermindert de beschikbaarheid van CB1-receptoren in de hersenen, waardoor THC minder effectief wordt. Dit betekent dat je steeds grotere hoeveelheden nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken.

Gevolgen van hoge tolerantie

Naast dat je meer cannabis nodig hebt, kan een hoge tolerantie ook leiden tot een verhoogd risico op een zogenoemde ‘cannabisgebruiksstoornis’ (CUD) en andere gezondheidsproblemen zoals psychoses en longaandoeningen. Het is daarom belangrijk om bewust om te gaan met je cannabisgebruik en te herkennen wanneer dezelfde hoeveelheid cannabis een minder groot effect heeft.

Hoe verminder je je cannabis-tolerantie?

Neem een pauze

Een effectieve manier om je tolerantie te resetten is door een pauze te nemen van cannabisgebruik. Al na een paar dagen beginnen de CB1-receptoren zich te herstellen en na een paar weken ben je weer gevoelig voor de effecten van THC.

Gebruik minder vaak

Als je geen volledige pauze wilt nemen, probeer dan je gebruik te verminderen. Rook minder vaak gedurende de dag of beperk je tot kleinere hoeveelheden: bijvoorbeeld door kleinere vloei te gebruiken.

Wissel van soort

Wisselen kan helpen om je tolerantie te verlagen. Probeer soorten met een lager THC-gehalte of een hoger CBD-gehalte. CBD kan helpen om de negatieve effecten van THC te verminderen en je tolerantie te verlagen.

Beweeg regelmatig 

Beweging kan helpen om THC uit je vetcellen vrij te maken, deze komen tijdens het sporten in je bloedbaan. Je hoeft niet fanatiek te gaan gewichtheffen, maar milde sporten zoals wandelen of zwemmen kunnen al helpen. Naast het verlagen van je tolerantie is sporten natuurlijk sowieso gezond.

Varieer in je consumptiemethoden 

Probeer verschillende methoden van cannabisconsumptie, zoals edibles of vaporizers, in plaats van alleen te roken. Dit kan helpen om de impact op je tolerantie te verminderen.

Tijdelijk stoppen

Wil je je tolerantie helemaal verlagen? Dan is het slim om tijdelijk een pauze te nemen van zo’n 4 weken. Hieronder geven we je enkele tips voor zo’n pauze. 

Berg je rookaccessoires op

Door je pijpjes en vloei uit het zicht te houden, vermijd je verleiding en maak je het makkelijker om een pauze te nemen.

Blijf bezig

Zorg dat je afleiding hebt door nieuwe activiteiten te proberen of oude hobby’s weer op te pakken. Dit helpt je om minder aan wiet te denken.

Bouw geleidelijk af

Als cold turkey stoppen te moeilijk is, probeer dan je gebruik geleidelijk te verminderen voordat je een volledige pauze neemt.

Beweeg meer

Intensieve cardiotraining kan helpen om THC sneller uit je lichaam te verwijderen en je gedachten af te leiden van het blowen.

Het verlagen van je cannabis-tolerantie kan je helpen om weer volledig te genieten van de effecten van wiet. Of je nu kiest voor een volledige pauze of je gebruik vermindert, de voordelen voor je gezondheid en portemonnee zijn aanzienlijk. Experimenteer met verschillende soorten en methoden om de beste aanpak voor jou te vinden. Het is een investering in jezelf en je welzijn als cannabisgebruiker.