10 redenen om te stoppen met het roken van tabak en over te stappen op pure marihuana

10 redenen om te stoppen met het roken van tabak en over te stappen op pure marihuana

Vaak wordt marihuana gerookt in combinatie met tabak. Het roken van tabak is schadelijk voor de gezondheid. Steeds meer mensen overwegen daarom om over te stappen op het roken van pure marihuana. We geven je hieronder 10 redenen waarom overstappen zo gek nog niet is. 

1. Minder schadelijke stoffen

Tabak bevat duizenden chemicaliën, waaronder teer en koolmonoxide, die schadelijk zijn voor je longen en je algehele gezondheid. Pure marihuana bevat aanzienlijk minder schadelijke stoffen, wat het een gezondere optie maakt voor je luchtwegen.

2. Geen verslavende additieven

Aan tabak zijn vaak verslavende additieven toegevoegd die je snel verslaafd maken. Hoe vaker je tabak rookt, hoe moeilijker het is om te stoppen met het roken van tabak. Marihuana heeft geen toegevoegde chemicaliën die je verslaafd houden, waardoor het gemakkelijker kan zijn om je consumptie te beheersen.

3. Medicinale voordelen

Marihuana heeft diverse medicinale eigenschappen, waaronder pijnverlichting, vermindering van ontstekingen en angstbestrijding. Tabak biedt daarentegen geen enkele bekende gezondheidsvoordelen en is eerder slecht dan goed voor je gezondheid.

4. Verbeterde longfunctie

Hoewel roken in het algemeen niet ideaal is voor je longen, tonen sommige studies aan dat matig gebruik van marihuana de longfuncties niet significant schaden. Ook blijkt uit onderzoek dat longfuncties in sommige gevallen zelfs kunnen verbeteren in vergelijking met de negatieve effecten van tabak.

5. Geestelijke gezondheid

Tabaksgebruik wordt vaak geassocieerd met verhoogde stress en angst. Naast negatieve gevolgen voor je lichaam, kan tabak dus ook negatieve gevolgen hebben voor je brein. Marihuana kan helpen bij het verminderen van angst en depressie, waardoor je je mentaal beter kunt voelen.

6. Geen ongewenste geur

De geur van tabaksrook blijft lang hangen in je kleding, haar en omgeving. Marihuanarook heeft een minder doordringende geur die minder lang blijft hangen en dus sneller verdwijnt. Zo veroorzaak je minder overlast voor anderen.

7. Lager risico op kanker

Het roken van tabak is een belangrijke oorzaak van verschillende soorten kanker, waaronder longkanker. Hoewel roken van marihuana niet zonder risico’s is, is er minder bewijs dat het gebruik ervan dezelfde kankerverwekkende effecten heeft als tabak.

8. Betere ademhaling

Mensen die marihuana roken, melden vaak minder ademhalingsproblemen zoals chronische bronchitis in vergelijking met rokers van tabak. Dit kan te maken hebben met de afwezigheid van teer en andere schadelijke chemicaliën in marihuana.

9. Verbeterde smaak en geur

Roken van tabak kan je smaak- en reukvermogen aantasten. Door over te stappen op marihuana, kun je genieten van een verbeterde smaak en geur. Zo geniet je meer van je eten en ruik je de omgeving om je heen beter.

10. Sociale acceptatie

Het stigma rondom marihuanagebruik neemt af, mede dankzij de legalisatie in veel delen van de wereld. Tabaksgebruik wordt daarentegen steeds minder sociaal geaccepteerd vanwege de bekende gezondheidsrisico’s en overlast voor anderen.

Hoe rook jij marihuana?

Hoewel het roken van elke substantie risico’s met zich meebrengt, kan het overstappen van tabak naar pure marihuana diverse voordelen bieden voor je gezondheid en welzijn. Het is echter belangrijk om altijd verantwoord te gebruiken en je bewust te zijn van de wet- en regelgeving omtrent marihuana in jouw regio. Overleg bij twijfel altijd met een arts of medisch professional.