Wiet eten vs. roken

Wiet eten vs. roken

Een joint kennen we allemaal. Maar je kunt wiet natuurlijk ook in de vorm van iets eetbaars – edibles – tot je nemen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen dat doen. De belangrijkste daarvan is toch wel dat de effecten sterker zijn dan bij roken. Hoe werkt dat? We zochten het voor je uit. 

Wat zijn edibles precies? 

Je denkt misschien dat edibles iets van de laatste tijd zijn, maar ze bestaan waarschijnlijk al meer dan 50.000 jaar. En ze blijven onverminderd populair. Tegenwoordig kan je wiet bijvoorbeeld krijgen als ingrediënt van:

  • brownies
  • chocola
  • snoepjes
  • koekjes
  • drankjes

Hoe je lichaam wiet roken vs. wiet eten verwerkt

Als je wiet eet, verwerkt je lichaam de werkzame stoffen (THC) anders dan wanneer je het rookt. Als je het eet, gaat het namelijk eerst door je spijsverteringsstelsel voordat het je lever bereikt. Rook je het, dan komt de THC via je longblaasjes in je bloedbaan en door de bloed-hersenbarrière.

De effecten van wiet roken vs. wiet eten 

Omdat de wiet die je rookt heel snel bij je hersenen komt, voel je ook snel stoned. De route die de THC uit edibles moet afleggen, is een stuk langer. Daarom duurt het ook langer voordat je de effecten ervan voelt. 

 

Daar staat tegenover dat de effecten van edibles veel sterker zijn. Je lever zet de THC om in een sterkere moleculaire vorm: 11-hydroxy-THC. De effecten daarvan houden langer aan en zijn intenser. 

Hoelang duurt het voordat je de effecten voelt? 

Meestal duurt het een halfuur tot 2 uur voordat je de effecten van edibles voelt. Dat is natuurlijk heel anders dan bij het roken van wiet, waarbij je de effecten bijna meteen voelt. Daarnaast verschilt het bij edibles heel erg wanneer je de effecten voelt opkomen. Het hangt bijvoorbeeld af van de concentratie THC, de hoeveelheid die je eet en jouw lengte en gewicht. 

 

Edibles doseren

Omdat de effecten anders werken als je wiet eet dan wanneer je het rookt, is het belangrijk om de dosering goed in de gaten te houden. Heb je nog nooit wiet gegeten? Begin dan met een lage dosis en neem niet te snel meer. Iedereen reageert er anders op, dus wees vooral voorzichtig.