Kun je een overdosis wiet nemen?

Kun je een overdosis wiet nemen?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: nee. Je kunt niet een overdosis wiet nemen. Dus lig je nu knetterstoned te googelen en denk je dat je doodgaat? Geen zorgen, je overleeft het. Dat betekent niet dat je niet voorzichtig met wiet moet zijn. We zochten voor je uit hoeveel wiet je moet roken (spoiler: onmogelijk veel) om te overdosen en hoe je lichaam ervoor zorgt dat dat niet gebeurt. 

Wat gebeurt er dan wel als je te veel wiet rookt? 

Een overdosis ergens van nemen betekent dat je er zóveel van neemt dat je er ernstig ziek van wordt of eraan dood gaat. Met wiet is dat dus onmogelijk. Maar je kunt zeker wel een nare ervaring hebben als je veel wiet in een keer gebruikt. 

De nadelige gevolgen van te veel wiet

Je kan er bijvoorbeeld een hoge hartslag van krijgen, erg gaan zweten of misselijk worden. In het ergste geval kan je er ziek van worden. Er zijn wel verhalen van mensen die symptomen hebben die lijken op een kater die je van alcohol krijgt. Bijvoorbeeld hoofdpijn, een wazig gevoel of een slecht geheugen. 

Wat moet je doen als je te veel wiet hebt gebruikt?

Heb je het te ver laten komen? Dan zijn er een paar dingen die je kunt doen om uit die negatieve vibe te komen. 

  • Adem in en uit. Blijf rustig. Na de eerste zin van deze blog wist je al dat je niet doodgaat aan een overdosis wiet. Dit gaat voorbij. 
  • Ga naar buiten. Een blokje om doet vaak wonderen. Het helpt je om te ontspannen en frisse lucht is altijd een goed idee. 
  • Communiceer. Laat je vrienden weten dat je je niet chill voelt, dan kunnen ze er rekening mee houden. En dan kun je het er samen over hebben in plaats van dat je er mee in je hoofd blijft zitten. 
  • Drink wat water of frisdrank, bijvoorbeeld cola of sinas. 

Wanneer heb je een overdosis wiet?

Voor een dosis wiet waar je dood aan gaat, moet je ongeveer 680 kilo wiet in een kwartier roken. In de meeste joints zit ongeveer 1 gram wiet. Dat betekent dus dat je 680.000 joints in een kwartier moet roken om een dodelijke dosis wiet binnen te krijgen. Vrij onmogelijk, als je het ons vraagt.

Je lichaam maakt een overdosis wiet onmogelijk

Je lichaam beschermt zichzelf tegen de nadelige gevolgen van wiet. De hersenen doen er alles aan om te voorkomen dat je stoned wordt. In je hersenen zitten CB1-receptoren. Daar bindt THC zich aan. Deze receptoren spelen een rol in het endocannabinoïdesysteem in je lichaam. Op het moment dat de THC zich bindt aan de CB1-receptoren, komt pregnenolon vrij. En dat is een hormoon dat de effecten van THC tegengaat. 

Lang verhaal kort: hoe meer wiet je rookt, hoe meer je lichaam zichzelf ertegen beschermt. Dit systeem beschermt je CB1-receptoren tegen overmatige stimulatie. Daarom is het dus praktisch onmogelijk om een overdosis wiet te nemen.

Kun je doodgaan aan een overdosis wiet? 

Nee dus. Je lichaam fikst het voor je, je gaat niet dood. Dat betekent natuurlijk niet dat je maar oneindig veel wiet kan roken. Het blijft een drug waarmee je verantwoordelijk om moet gaan. Onthoud vooral: zolang jij het leuk hebt, gaat het goed.