Het verschil tussen joints, spliffs en blunts

Het verschil tussen joints, spliffs en blunts

Stickie, jonko, zjuen, toeter, baap of pretsigaret: het beestje heeft veel namen. Of is het toch niet allemaal precies hetzelfde? Door al die verschillende namen kun je nog wel eens in de war raken. Neem nou bijvoorbeeld een joint, spliff en blunt. Daar zitten wel degelijk verschillen tussen. Om alle verwarring in een keer uit de lucht te halen, leggen we je uit wat de verschillen precies zijn.

Joint

Een joint is een vloeitje gevuld met alleen cannabis. Je gebruikt er lange of korte vloei voor, die gemaakt is van hennep, vlas, rijst of houtpulp. Als je nog niet zo’n ervaren roller bent, is een joint vaak niet een heel goed idee. Cannabis brandt namelijk veel sneller dan de vloei. Daardoor brandt je joint vaak aan één kant als je de cannabis niet goed verdeeld hebt. 

Zo geniet je van een joint

Het is dan ook een beter idee om een voorgerolde joint te halen als je nog niet helemaal zelfverzekerd bent over je rolkunsten. Dan weet je in ieder geval zeker dat je er optimaal van kunt genieten. Een goed gerolde joint geeft namelijk een vrij intense high – omdat er praktisch alleen maar cannabis in zit. 

Spliff

Soms heb je nog verplichtingen laten op de dag, maar wil je tóch even smoken. Dan is een spliff de oplossing. In een spliff zit namelijk een mix van cannabis en tabak. De verhoudingen bepaal je zelf, waardoor je ook zelf bepaalt hoe sterk je die wordt.  

Wanneer rook je een spliff?

De tabak in een splif is een mooie tegenhanger voor bijvoorbeeld zwaardere indica-soorten. Geen zin in de hele middag op de bank? Dan gooi je gewoon wat meer tabak en wat minder cannabis in je spliff. Voor een spliff gebruik je dezelfde vloei als voor een joint. Dus lang of kort, en gemaakt van hennep, vlas, rijst of houtpulp.

Blunt

Dan zijn we nu beland bij het serieuze werk. De echte zware jongen, zeg maar. Het grootste verschil tussen een blunt en de twee hierboven is de vloei. De meeste mensen gebruiken een uitgeholde sigaar als “vloei”. Maar bij tabakswinkels kun je ook speciale tabakvloei kopen. Die is een stuk groter dan gewone vloei en heeft een herkenbare bruine kleur. 

De stevige versie van de joint

Sigaren zijn al vrij dik, dus een blunt is ook een stuk dikker dan een spliff of een joint. Blunts worden ook wel eens gedraaid van meerdere tabakvloeitjes. In een blunt zit dan ook veel meer cannabis. Daar komt nog eens bij dat tabaksvloei minder snel brandt dan gewone vloei. Samen zorgt dat ervoor dat je erg lang plezier hebt van een blunt.

Niet voor de casual momentjes

Een blunt is dan ook niet bedoeld om in één keer in je eentje op te roken op een dinsdagmiddag. Ga je er echt even voor zitten met wat vrienden, dan is een blunt wel een goede keuze. Je kunt er lekker lang mee. En – logisch misschien – de high van een blunt is het meest intens van de drie soorten rookmanieren. 

Ga jij voor een joint, spliff of blunt?

Welke van de drie kun je nou het beste roken? Het antwoord is: dat hangt af van de situatie. Als je overdag wat wiet tot je wil nemen, kun je het beste voor een spliff gaan. Een iets intensere high krijg je van een joint. Heb je echt helemaal niks op de planning? Graaf je dan in in de bank en steek een dikke blunt op met wat goede vrienden. Welke is jouw favoriet?