Wiet vers houden? Zo bewaar je ‘t het best! 

Wiet vers houden? Zo bewaar je ‘t het best! 

Verse wiet is het lekkerst. Daar is iedereen het over eens. Maar om nou elke keer als je wil smoken eerst naar de coffeeshop te moeten voor verse wiet… Dat is misschien een beetje te veel van het goede. Daarom is het fijn als ze thuis een klein voorraadje kan bewaren. Maar hoe hou je het zo lang mogelijk goed? Daar vertellen we je alles over!

Wat gebeurt er als je wiet niet goed bewaart?

Wiet is gevoelig. Bewaar het te nat, en er kan schimmel op komen. Maar het moet ook niet uitdrogen. Dan wordt het broos en valt het van ellende uit elkaar. Het niet goed bewaren van je wiet heeft nog veel meer gevolgen: het kan die heerlijke aroma’s, lekkere smaak en bijzondere werking verliezen. En dat terwijl je het allemaal kunt voorkomen door een goeie bewaarmethode!

In een luchtdichte pot 

De allermakkelijkste manier om je wiet te bewaren is in een luchtdichte pot. Bijvoorbeeld een weckpot. Op die manier blijft vocht buiten en geur binnen. Ook niemand zal je wiet dus ruiken. 

In een rvs-bakje

Een rvs-bakje met een plastic deksel is ook een goed alternatief. Het is wel belangrijk dat je bakje echt van rvs is en niet van gewoon staal. Gewoon staal kan namelijk geur en smaak afgeven op je wiet. 

Vacuüm verpakken

Een andere methode die misschien nog wel beter werkt, is het vacuüm verpakken van je wiet. In een vacuüm verpakking weet je zeker dat er geen lucht – en geurt – in of uit gaat. Maar elke keer je wiet vacuüm verpakken is best veel werk. Dit is dan ook vooral een oplossing voor als je zelf wiet kweekt en in een keer een grote hoeveelheid hebt. Haal je het gewoon bij de coffeeshop? Dan raden we een luchtdichte pot of bak zoals hierboven aan.

Hoe je wiet in ieder geval níét moet bewaren

Het komt er dus eigenlijk op neer dat je je wiet het beste gewoon in een luchtdichte pot kunt bewaren. Maar er zijn ook manieren in omloop die in ieder geval niet werken. Die moet je vermijden dus!

In de koelkast of vriezer

Waarom mensen het doen? Geen idee. Je wiet in de koelkast of vriezer is gewoon niet goed voor de houdbaarheid. Door temperatuurschommelingen in de koelkast kan er schimmel op je wiet komen. En de koude temperaturen in de vriezer zorgen ervoor dat je wiet minder sterk wordt. Niet doen, dus!

In een plastic zakje

Als je wiet haalt bij de coffeeshop, krijg je ‘t in het welbekende plastic zakje. Ga je het binnenkort oproken? Dan is het prima om het even in dat zakje te bewaren. Maar ben je van plan om je wiet langer te bewaren? Dan kun je het beter overhevelen naar een luchtdichte pot.

Op het oppervlak van plastic bouwt zich namelijk statische lading op. En dit is niet goed voor je wiet: de trichomen kunnen daardoor loslaten en dat gaat ten koste van de sterkte van je wiet. Daarnaast kan er in plastic vocht komen en het kan de smaak aantasten. Ook geen winnende bewaarmethode, dus.

Altijd verse wiet

Alle factoren in de buitenwereld hebben effect op je wiet. En vaak negatief: ze zwakken de smaak of geur af en verminderen de werking. Eeuwig zonde! Denk dus goed na over hoe je je wiet opbergt. In een luchtdichte pot of bak werkt heel goed. Maar het allerlekkerst is natuurlijk verse wiet van de coffeeshop!