Wat de kleur van jouw wiet betekent

Wat de kleur van jouw wiet betekent

Wiet is groen… toch? Nou, niet altijd. Wiet kan ook rood, geel, paars of zwart zijn. En niet omdat het dan verbrand is. Elke kleur zegt iets over de genen van de plant waar ‘t vanaf komt. Welke kleur betekent wat? We zetten ze voor je op een rijtje!

Groen

De wietkleur zoals we ‘m kennen. Groene wiettoppen krijgen hun kleur van het stofje chlorofyl. Chlorofyl zorgt ervoor dat de wietplant zonlicht kan vangen en draagt dus een groen pigment bij zich. 

Geel of oranje

Naast chlorofyl zitten er ook cartenoïden in wiet. Cartenoïden ondersteunen chlorofyl bij het omzetten van licht naar energie. Maar vaak overheerst chlorofyl en zie je dus eerder groen dan geel of oranje. Tegen het einde van de oogsttijd breekt chlorofyl af en komt het oranjegeel van de cartenoïden wat meer naar voren.

Blauw of paars

Komt-ie hoor, het volgende moeilijke woord: anthocyanen. Als je ooit inkt voor je printer hebt besteld, herken je daar misschien de kleur cyaan in. Een blauwachtige kleur. Een hoog gehalte anthocyanen geeft dan ook een blauwpaarsige kleur aan de toppen.

Rood of roze

Zijn er minder anthocyanen aanwezig in de plant? Dan is de kans grote dat je toppen roze of rood worden. Deze komen eigenlijk vaker voor dan blauwe of paarse. Maar met anthocyanen kunnen er ook nog andere kleuren naar voren komen. 

Zwart

In zwarte toppen zitten het meeste anthocyanen. De anthocyanen in een zwarte top reageren op temperatuur en pH-waarde. Minder zure grond – dus een hogere pH – zorgt voor donkerdere tinten tot zelfs zwart. Lagere pH? Dan gaat de kleur meer richting rood.

Welke factoren hebben nog meer invloed op de kleur van wiet? 

Zoals je ziet, veroorzaken verschillende stoffen de kleur van jouw wiettoppen. Maar daarin spelen nog veel meer factoren mee. 

De genen van de plant

De verhouding tussen de stoffen in de plant – bijvoorbeeld dus chlorofyl, cartenoïden en anthocyanen – heeft een grote invloed op wat de kleur uiteindelijk gaat worden. Deze chemische structuur ligt vast per wietsoort. 

Voeding en omgeving

Maar de genen van de plant geven geen zekerheid voor een bepaalde kleur. Om optimaal te groeien, moet je je wietplant goed verzorgen. Een voedings- of watertekort kan namelijk ook de veroorzaker van een bijzondere kleur zijn. Gele bladeren krijg je bijvoorbeeld door een tekort aan stikstof. En door te weinig fosfor kunnen ze rood worden. 

Komen deze kleuren door, terwijl je weet dat dat niet hoort bij jouw wietsoort? Dan heeft je plant waarschijnlijk een voedingstekort. 

Stampers

Stampers zijn kleine maar erg belangrijke onderdeeltjes van de wietplant. Het zijn de “haren” die je op een volwassen wiettop ziet. Pas als de plant volwassen is, kleuren ze oranje. En dan zie je ze duidelijk. Hoe dichterbij de oogsttijd, hoe uitgesprokener de oranje kleur wordt. Soms worden ze zelfs rood, roze of bruin.

Het verband tussen de kleur van wiet en de werking

Of de kleur van de wiet invloed heeft op de sterkte van je wiet, hangt ervan af wat die kleur veroorzaakt. Komt het door een voedingstekort of een slechte verzorging? Dan is de kans groot dat je plant niet optimaal gegroeid is. En dan is de kwaliteit van je wiet hoogstwaarschijnlijk ook niet al te best. 

Komt de kleur uit de genen van de plant? Dan is er helemaal niks aan de hand. De kleur zegt dan helemaal niks over de sterkte van je wiet. Het ziet er gewoon vet uit!