De voordelen van wiet 

De voordelen van wiet 

Dat het soms gewoon heerlijk voelt om een jointje op te steken, weten we allemaal. Maar wiet heeft nog veel meer voordelen voor je lichaam en geest. Op de korte, maar mogelijk zelfs op de lange termijn. Verrassing? Neh, wij wisten altijd al dat marihuana bijzonder was. Kende jij deze voordelen al?

Creatiever met wiet 

Als je wiet rookt, gaan je hersenen in andere patronen werken dan wanneer je nuchter bent. Delen van je hersenen die normaal gesproken actief zijn, worden rustiger. En rustige delen worden juist actiever. Het resultaat: ideeën waar je normaal nooit op zou komen vloeien nu moeiteloos uit je vingers. Kruip maar achter die piano, schrijftafel of schildersezel dus. 

Meer eetlust door wiet

Iedereen die wel eens wiet rookt, kent het gevoel: je krijgt een enorme trek in eten tijdens het smoken. Een vreetkick – ook wel ‘the munchies’ genoemd. Voor mensen die moeite hebben om dagelijks genoeg calorieën binnen te krijgen, kan dit best een nuttige bijwerking van wiet zijn. 

Ontspannen met wiet

Stress van werk? Veel wietgebruikers grijpen dan al snel naar hun wietvoorraad. Maar helpt wiet je ook echt ontspannen? Er zijn genoeg onderzoeken die dat bevestigen. Het is dan ook een goede manier om de stress tijdelijk te verlichten. 

Pas wel op, want als je te veel gaat smoken, werkt het juist averechts. Onderzoeken laten namelijk zien dat een kleine hoeveelheid wiet helpt ontspannen. Maar neem je een sterke wietsoort, dan heeft het het tegenovergestelde effect. Ga dus voor een milde cannabissoort als je wil chillen.

Lekker slapen met wiet

Wat is de overtreffende trap van ontspannen? Juist, slapen. Er zijn dan ook zat mensen die zweren bij een jointje voor het slapengaan. En ook onderzoekers bevestigen dat wiet je kan helpen om in slaap te komen. Maar ook hierbij geldt: het effect valt of staat bij de wiet die je gebruikt. Je moet een voor jou geschikte soort vinden. 

Wiet en je stemming

Wiet kan je dus helpen ontspannen. Maar het kan ook een algemeen positief effect hebben op je stemming. Want zeg nou zelf: alledaagse dingen worden vaak een stuk grappiger als je gesmookt hebt. Dat een kortetermijneffect. Er zijn ook onderzoeken die laten zien dat wiet op de lange termijn een positief effect op je stemming kan hebben. De reden daarvoor zou zijn dat het kan helpen om je hersenen te ‘herprogrammeren’.

Socialer en spraakzamer met wiet

Alleen op de bank chillen met een jonko op je lip is natuurlijk heerlijk. Maar met vrienden is het ook hartstikke gezellig. Je kent het vast wel: dan praat je vaak zonder na te denken. Alles wat in je opkomt, flap je er meteen uit. Wiet helpt je dan ook om je rem eraf te halen en maakt je socialer. 

Een kanttekening bij alle voordelen van wiet

Jij wist ‘t natuurlijk al lang: wiet heeft veel voordelen. Maar bij elk voordeel zit wel een kanttekening. Veel onderzoeken staan nog in de kinderschoenen. Daar komt bij dat de effecten kunnen verschillen per persoon, wietsoort en hoeveelheid die je rookt. Dat betekent dus dat de voordelen hierboven niet per definitie voor iedereen positief uitpakken. Maar ook dat er misschien nog wel veel meer voordelen te ontdekken zijn!