Hoe gebruik je een bong?

Hoe gebruik je een bong?

Een bong gebruiken 11 simpele stappen
Altijd jointjes mét tabak roken: soms ben je er gewoon klaar mee. De vieze teer en andere troep die in je longen komt, ben je liever kwijt dan rijk. Gelukkig is er een geniale manier waarop je cannabis kan gebruiken zonder tabak: de bong! Als je ‘m nog nooit gebruikt hebt, kan zo’n groot glazen ding best intimiderend overkomen. Daarom leggen we hier precies uit hoe je een bong gebruikt.

Vul de bong met water

Het voordeel van de bong is dat alle afvalstoffen achterblijven in het water. Het werkt als een filter. Vul je bong elke keer dat je ‘m gebruikt met vers water. Zorg ervoor dat het glazen pijpje aan de binnenkant (de downstem) onder water komt te staan.

Grind je wiet

Vul je grinder met je favoriete wiet en vermaal het. Liever wat fijner dan groffer.

Stop een gaasje in de bowl

Aan de buitenkant van het buisje dat in de bong gaat, zit een los onderdeel waar de wiet in gaat. Dit heet de bowl. Doe het kleine ronde gaasje in de bowl. Dat voorkomt dat er stukjes wiet doorheen vallen.

Vul de bowl

Doe je wiet in de bowl, bovenop het gaasje. Druk het niet aan, maar doe het er losjes in. Zo blijft er nog genoeg zuurstof tussen zitten.

Pak de bong op

Als je rechtshandig bent, pak je de bong met je linkerhand vast. Ben je links, dan hou je ‘m vast met rechts. Is het de eerste keer dat je een bong gebruikt? Zet ‘m dan op een vlak oppervlak zoals de tafel.

Bedek het carb-gat

Halverwege de pijp van de bong zit een gat: het carb-gat. Bedek dit gat met je vinger, zodat je het straks weer kan loslaten en de rook inhaleert.

Steek een hoekje van de wiet aan

Zet je mond aan de bovenkant van de bong. Zorg ervoor dat er geen lucht meer bij kan aan de zijkanten. Hou ondertussen je aansteker bij de rand van de bowl en inhaleer. Steek een klein hoekje aan, zodat iedereen straks een vers stukje wiet kan aansteken als-ie aan de beurt is.

Haal de vlam weg

Je hoeft niet de hele tijd je aansteker bij de bowl te houden. Haal ‘m daarom weg als je wiet eenmaal brandt. Blijf rustig en langzaam inhaleren.

Haal je vinger van het carb-gat en inhaleer

Laat nu het carb-gat los zodat je de rook kunt inhaleren. Blaas het ook direct weer uit: het heeft geen zin om de rook langer vast te houden. Je neemt de actieve stoffen in cannabis namelijk meteen op.

Doorgeven maar

Zorg dat er geen rook meer in de bong zit. Het is ook wel netjes om het mondstuk even schoon te maken met een tissue. Dan kun je de bong doorgeven aan de volgende.

Water vervangen

Op een gegeven moment wordt het water bruin en gaat het een beetje stinken. Vervang daarom het water regelmatig. Als je dit na elke 10 hijsjes doet, blijft de smaak optimaal en is het makkelijker om je bong straks schoon te maken.
Probeer gewoon eens een bong

Dat was in 11 simpele stappen hoe je een bong gebruikt. Valt best mee toch? Je zult zien dat het veel soepeler gaat dan een joint. En geef toe: het ziet er best wel vet uit. Bongs zijn er in allemaal verschillende soorten en maten, dus bekijk welke jij fijn vindt. We zijn benieuwd hoe het jou bevalt!