420. Hoe zit het precies?

420. Hoe zit het precies?

420, een steeds bekender wordend fenomeen. Maar niet alleen de bekendheid stijgt. Ook het mysterie wordt steeds groter. Is het een feestdag, is het een grap? Waar komt de naam vandaan? Hoe zit het nou precies? We duiken er in.

 

Laten we beginnen bij het begin. 420 heeft iets met wiet te maken. 420 kan gelezen worden als een tijdstip (04:20u) of als datum (4/20/22*), de Internationale Marihuana Dag. Maar waar komt het nou daadwerkelijk vandaan? Daar bestaan verschillende theorieën over. De één aannemelijker dan de ander. Zo wordt er soms gesuggereerd dat het verwijst naar het aantal chemische verbindingen in de wietplant, 420 stuks. Echter zijn dit er daadwerkelijk meer dan 500. In een andere theorie verwijst de naam naar de ideale dag om wielzaadjes te planten. Mwoah. Niet heel spannend. Is het dan de code voor wietgerelateerde misdrijven in de Verenigde Staten? Nee, 420 schijnt voor moord te staan. Heeft het dan wat te maken met de geboortedag van Adolf Hitler? Ja, het is bekend dat de op 20 april geboren Adolf niet vies was van meth, maar of ie echt liefhebber van wiet was? Het lijkt ons onwaarschijnlijk.

*Noord-Amerikaanse notatie.

 

Heerlijk, een beetje speculeren. Maar laten we kijken naar de algemeen aangenomen oorsprong. Hiervoor moeten we naar Amerika. Op bezoek bij de Bebes of de Waldo’s. Twee vriendengroepen die beiden claimen ooit begonnen te zijn met de term.

 

Allereerst de Bebes, vernoemd naar Brad Bann aka The Bebe, één van de oorspronkelijke leden. Een vriendengroep op de San Rafael High School (Californië uiteraard). Zij zijn het, de grondleggers van 420. Zo claimen ze zelf. Zij beweren dat het alles te maken heeft met de eindtijd van de les. Om twintig over vier eindigde de laatste les. Hét moment om elkaar op te zoeken en samen een flinke knaller op te steken. 420 werd op deze manier een soort codetaal voor alles wat met wiet te maken had. ‘Heb je 420?’ Morgenavond 420?’ Voor iedereen duidelijk wat er bedoeld werd.

 

Dan de Waldo’s. Een andere vriendengroep op diezelfde high school in Californië. Ook zij claimen de grondleggers te zijn. 420 staat voor hun ook voor het tijdstip, twintig over vier, maar dan voor een andere reden. Zij spraken om 16:20 af om samen op zoek te gaan naar een mysterieuze wietboerderij. Een wietboerderij die ze overigens nooit gevonden hebben, maar dat terzijde. Vanaf dat moment zijn 420 als term gaan gebruiken.

 

Wij hebben wel een vermoeden wat het juiste verhaal zou kunnen zijn, maar echt zeker weten zullen we nooit. Laten we er daarom niet te moeilijk over doen, maar de dag gewoon in ere houden. Steek er één op en geniet ervan.