Beïnvloedt wiet je dromen?

Beïnvloedt wiet je dromen?

Goede voornemens, een nieuwe liefde… Er zijn tal van redenen om (tijdelijk) te stoppen met blowen of te minderen. Waarschijnlijk is er wel iemand in jouw directe omgeving die een ‘wietpauze’ heeft ingelast of misschien ben je er zelf wel eens aan begonnen. Tijdens zo’n break hoor je veel verhalen over gekke dromen of gruwelijke nachtmerries. Is dit toeval of is er een verband tussen beide? Wij leggen het uit!

Tuurlijk. Na een avondje blowen kan het zijn dat je de meest levendige, gekke dromen ervaart. Maar dat kan iemand die nog nooit een joint in zijn/haar leven heeft aangeraakt net zo goed ervaren. Niks geks. Maar op het moment dat iemand na een langere tijd wiet gebruik te hebben plots een tijdje geen wiet meer rookt, zijn de verhalen die je hoort veel heftiger.

We gaan het stap voor stap doornemen. Hoe werkt de menselijke slaapcyclus? Elke nacht doorloop je 4 slaapfasen, tezamen de volledige cyclus. De fasen zijn:

  • N1. De fase waarin we nog wakker zijn, maar in slaap gaan vallen. Vaak de korte fase uit de cyclus.
  • N2. De hartslag en de lichaamstemperatuur begint te dalen. Het lichaam gaat over in een diepere slaap.
  • Diepe slaap. In deze fase word je niet zomaar meer wakker. Sommigen hebben zelf niet genoeg aan een keiharde wekker om wakker te worden in deze fase. Word je wel wakker uit deze fase, dan ben je vaak een beetje in de war.
  • REM. De laatste fase. In deze fase vinden veelal de dromen plaats.

‘Tja, dromen hoort nou eenmaal bij slapen.’ Ergens klopt dit uiteraard wel, maar het is niet zomaar iets dat gebeurt. Tijdens het slapen blijven je hersenen actief. Dromen zijn hiervan een bijproduct. Maar volgens expert heeft dromen ook daadwerkelijk een belangrijke functie voor ons algehele welzijn. Neurowetenschapper Matthew Walker stelt dat het een vorm van genezing is. ‘De REM-slaap helpt om de “pijnlijke prikkels” weg te nemen van alle traumatische momenten die we gedurende de dag hebben ervaren.’ Tijdens de REM-slaap zijn onze hersenen niet gevuld met noradrenaline, het angstopwekkende molecuul. Hierdoor is het een stressvrije toestand waarin vervelende herinneringen kunnen worden verwerkt.

Onderzoek heeft uitgewezen dat THC de REM-slaap kan onderdrukken. Ook de slaaplatentie (tijd om in slaap te vallen) en droomfrequentie worden beïnvloed. Wietgebruikers en niet-wietgebruikers vertonen verschil in slaap. Zo hebben gebruikers een langere slaaplatentie en een kortere REM-tijd. Bij het herinneren van dromen worden geen verschillen waargenomen. Wel blijken de gebruikers vreemder te dromen. De REM-slaap wordt dus onderdrukt, maar de mate van ‘bizarheid’ van de dromen ligt hoger. De fase waarin gedroomd wordt is dus korter, maar tevens heftiger.

Oké, duidelijk. Maar hoe zit het met die reactie op de tolerantiepauze? Door even geen wiet te gebruiken, neemt de REM-slaap plotseling weer toe. Hierdoor worden je hersenen een soort van ‘gereset’. Ze waren zo gewend aan het gebruik van wiet en krijgen door de pauze een soort schop onder de kont. Uit onderzoek blijkt dan ook dat na een intensieve periode van gebruik, er tijdens de tolerantieperiode heftigere dromen plaatsvinden en de nachtmerries regelmatiger voorkomen. De ontwenningsverschijnselen uitten zich dus onder anderen tijdens het dromen.