Hallucineren door wiet?

Hallucineren door wiet?

Wiet heeft psychotrope effecten. Dat wil zeggen; het bevat stoffen die invloed op het gedrag of de beleving van de gebruiken hebben. De meeste effecten kennen we wel, deze kunnen allemaal onder de noemer ‘high’ geschaard worden. Bij de een ziet een high er net wat anders uit dan bij de ander, en de een reageert heftiger dan de ander. Maar is het mogelijk om daadwerkelijk te gaan hallucineren van wiet?

 

Het is moeilijk om hier echt antwoord op te kunnen geven. Het unieke van wiet is dat het allerlei verschillende effecten kan hebben, die we zogezegd allemaal onder de ‘high’ scharen. Sommige lijken op die van ontspannende middelen, sommigen juist op stimulerende middelen, maar ook een aantal op hallucinogenen middelen. Hierdoor is het logisch dat je je afvraagt of je kan gaan hallucineren van wiet. Laten we eerst het fenomeen hallucineren even bespreken.

 

Een hallucinatie is het zien, ruiken, proeven of voelen van iets dat niet bestaat, maar wat je geest zich verbeeld. Deze geestelijke oorsprong maakt het een hallucinatie. In dit geval hebben we het niet over bijvoorbeeld een denkbeeldige gebeurtenis of vervormde waarneming. Na het roken van een jointje kan het bijvoorbeeld heel goed zo zijn dat jouw kamerplant er in een split-second uitziet als een wilde Pokémon. Een vermomde waarneming. Geen hallucinatie dus. In het geval van een hallucinatie moet het écht een waanbeeld zijn.

 

Hallucinaties worden veroorzaakt door bepaalde ziektes of drugsgebruik. Schizofrenie is bijvoorbeeld een ziekte waarbij hallucinaties een veelvoorkomend symptoom zijn. Daarnaast kunnen hersenbeschadigingen, slaaptekort of zelfs al een flinke koorts tot hallucinaties leiden. Er kan een groot verschil zijn is de soort hallucinatie. Zo kan je hele enge hallucinaties ervaren, maar ook hele aangename. Een kabouter in de tuin kan uiteraard best leuk zijn, één van je ergste nachtmerries de werkelijkheid lijkt te worden is natuurlijk minder leuk.

 

Conclusie. Wiet zorgt niet direct voor hallucinaties, maar kan wel vergelijkbare effecten opleveren. Indirect kan het er wel invloed op hebben doordat je in een andere gemoedstoestand komt, waardoor onderliggende problemen extra hevig naar voren komen.