De herkomst van Haze

De herkomst van Haze

The Big Five uit de dierenwereld kennen we allemaal. Leeuw, luipaard, olifant, neushoorn en buffel. In de wietwereld hebben we The Big Three. Skunk, Kush en Haze. Vandaag duiken we de geschiedenis in van die laatste.

Haze (sativa dominant) wordt gekenmerkt door citrus smaken, kruiden aroma’s en een flinke, vaak uitbundige en langdurige high. Maar waar komt de leeuw van de wietsoorten vandaan? Voor de oorsprong van de Haze-familie moeten we terug naar de jaren 60 en 70 en de oceaan over naar Amerika. Santa Cruz, Californië om precies te zijn. In die jaren waren de gebroeders Haze aan het experimenteren met wietzaadjes. Ze kruisten van alles en kwamen per toeval op Haze. Bijna hadden we overigens een andere familie moeten vinden voor The Big Three, aangezien Haze in de jaren 80 bijna uitgestorven raakte omdat kwekers de voorkeur gaven aan soorten met een minder lange bloei.

Nu, zo’n 50 a 60 jaar later zijn er zo’n 100 verschillende Haze-kruisingen. De meest bekende zijn waarschijnlijk (Super) Silver Haze, Amnesia Haze en (Super) Lemon Haze. Toen de zaden in Nederland arriveerden, gingen gerenommeerde kwekers als Sam the Skunkman en Nevil Schoenmakers er mee aan de haal. Ze kruisten de zaden en creëerden de unieke kruisingen met verfrissende eigenschappen. 

Als jij van krachtige wiet houdt die een prettige, energieke high geven, is de legendarische Haze precies wat voor jou! Vaak hebben wij de Amnesia wel tussen onze ‘kruiden en specerijen’, af en toe een speciaal variantje. Houdt ons menu hier in de gaten.