Rook inhouden

Rook inhouden

Een flinke hijs en de rook zo lang mogelijk binnen houden. Zo wordt je extra stoned! Zeggen ze. Want hoe langer je wacht met uitademen, hoe meer tijd de longen hebben om de THC op te nemen en des te sterker het effect ervan. Maar werkt dit ook echt zo?

Om antwoord te geven op deze vraag kijken we eerst ff naar hoe onze longen überhaupt werken. Hoe zit het met ademhalen? Elke hap lucht die we inademen bevat zo’n 20% zuurstof. Via de luchtzakjes in onze longen komt deze zuurstof in de bloedbaan terecht. Wanneer we uitademen houden we ongeveer 15% vast. Hierom ademen we ritmisch en kunnen onze longen niet de volledige capaciteit (6 liter) in één keer vasthouden.

Wanneer je een joint rookt, gebeurt er hetzelfde met de THC als met de zuurstof bij ademen. Bijna 100% (tussen de 90 & 100%) van de THC wordt na de hijs direct opgenomen. Na een seconde of 4 is alles opgenomen.

Hoeveel zin heeft het dan om een hijs langer vast te houden? Geen. Uit onderzoek blijkt dat dat er het geen gevolg heeft voor de psychotrope effecten. Proefpersonen hielden 0, 10 en 20 seconden hun hijs binnen. ‘Persoon 0 seconden’ ervaarde dezelfde effecten als ‘Persoon 20 seconden’. Leverde het onderzoek dan helemaal geen verschil op? Jawel! Het bleek dat hoe langer je de hijs binnen houdt, hoe meer resten van koolmonoxide en teer werden gevonden in de longen. Ongezonder dus.

Leuk zo’n onderzoek, maar vraag iedereen die voor de lang-binnenhoud-methode kiest of hij verschil merkt, en ze zullen bijna allemaal volmondig ‘ja’ zeggen. Hoe zit dit dan? Waarschijnlijk geldt hier de volgende verklaring:

Wanneer je je adem lang inhoudt, breng je jouw lichaam in een status van zuurstoftekort. De meest voorkomende symptomen van zuurstoftekort zijn duizeligheid, een licht gevoel in je hoofd en mentale verwarring. Blow erbij en deze symptomen worden alleen maar erger. Hierdoor voelt het wel degelijk alsof je extra high bent.