De verschillende kleuren wiet

De verschillende kleuren wiet

De wiet is groener aan de overkant. Want wiet is groen, net als gras. Toch? Over het algemeen klopt deze stelling. In de basis is wiet groenig van kleur. Maar net als bij gras zijn er allemaal variaties qua kleur. In deze blog bespreken we de verschillende kleuren.

 

Groen

Logisch. Zoals in bijna alle planten, zit er in de wietplant ook chlorofyl. Ook wel bladgroen genoemd. Chlorofyl vangt zonlicht op en zet de zonne-energie om in chemische energie, die vervolgens wordt gebruikt voor fotosynthese. Het biologische pigment zorgt daarnaast voor de groene kleur van plantenbladeren. Chlorofyl is zo’n 70% van het pigment in wietplanten

Rood/roze

Bij groen ging het om Chlorofyl. Op zich al een moeilijk woord. Bij rood/roze wordt het niet makkelijker. Carotenoïden en anthocyanen. Carotenoïden zijn kleurstoffen die in sommige planten voorkomen. Ze dienen vooral om de choloryl van hierboven te beschermen tegen bijvoorbeeld ultraviolette straling. Gezien het feit dat er ‘carot’ in het woord zit, kun je zelf wel invullen welke kleur dit met zich mee brengt. Anthocyaan is een specifiek type flavonoïde, een soort chemicaliën die zorgen voor kleur in planten. Samen vormen deze twee moeilijke woorden voornamelijk rode en roze kleuren.

Geel/oranje

Heb je de puzzel hierboven opgelost? Dan weet je inmiddels ook welke kleurstof zorgt voor de geel/oranje kleur in planten. Meestal zie je de geel/oranje kleur pas wanneer de oogsttijd aanbreekt. Het pigment dat het primaire licht verzameld maskeert de geel/oranje kleur van carotenoïden. Rond de oogsttijd begint dit pigment af te breken.

Paars/blauw

Waarschijnlijk de meest populaire kleur onder wiet-enthousiastelingen met Purple Haze als de meest bekende soort. Net als bij de rood/roze varianten is  Anthocyaan de belangrijkste reden voor de kleur bij paars/blauwe wietsoorten. Hoe meer anthocyaan, hoe donkerder de kleur. Kleine(re) hoeveelheden zorgen voor de rozige kleur, die samen met de carotenoïden bij de rood/roze varianten voor hun typerende kleur zorgen. Zonder het oranje van de carotenoïden en een hogere hoeveelheid anthocyaan zorgt voor de paars/blauwe kleur.

Zwart

Nee, dan hebben we het niet over de kleur van de wiet wanneer je de joint opsteekt. Zoals hierboven gezegd, hoe meer anthocyaan, hoe donkerder de kleur. Wat komt er na paars/blauw? Inderdaad. Zwart. Naast de hoeveelheid anthocyaan in de plant, hangt het trouwens ook af van de omgevingsfactoren hoe zwart je top wordt. Bij een dalende temperatuur worden bepaalde verbindingen geactiveerd om te helpen voorkomen dat de plant bevriest. Deze verandering kleurt de plant donkerder. Daarnaast is het zuurgehalte van de grond waarin de plant staat van belang. Hoe zuurder de grond, hoe roder. Hoe minder zuur, hoe donkerder.

 

Zoals bij zwart genoemd, spelen de omgevingsfactoren een grote rol bij het ontwikkelen van kleur. Voedingstoffen, temperatuur en zuurgehalte (PH-waarde) vormen naast de genen belangrijke invloeden.