Spanning verlichten?

Spanning verlichten?

Bijna iedereen zal het beamen. Een jointje verlicht spanning. Na een lange dag werken kom je even helemaal tot rust door er één te roken. Maar is dit wetenschappelijk ook echt bewezen?

Het onderzoek naar de effecten van cannabis op het menselijk lichaam is nog in volle gang, maar de resultaten laten steeds vaker zien dat de cannabinoïden in cannabis verantwoordelijk zijn voor verzachtende effecten. Even een stukje theorie: cannabinoïden werken samen met het endocannabinoïdesysteem (ECS), een netwerk van receptoren in het lichaam dat samenwerkt met zowel onze interne cannabinoïden (endocannabinoïden) en de cannabinoïden die we innemen (zoals THC in wiet).

Het endocannabinoïdesysteem is ook verantwoordelijk voor het monitoren, beïnvloeden en het verlichten van spanning in het lichaam. Dit wordt bereikt door de interne afgifte van anandamide. Deze natuurlijke chemische stof komt structureel overeen met THC. Wanneer je THC binnenkrijgt, bootst het anandamide na. Via het endocannabinoïdesysteem produceert het vervolgens verzachtende effecten.

Oké, wetenschappelijk kan het dus worden onderbouwd. Maar hoe ontspan je maximaal? Het draait uiteindelijk allemaal om de juiste hoeveelheid. De rekensom; hoe meer ik blow, hoe meer ik ontspan is per definitie niet juist. Dit kan zelfs een tegenovergesteld effect hebben.

Heb je wel eens CBD gebruikt? Deze active cannabinoïde zorgt voor ultieme ontspanning. Een echte high ontbreekt, maar CBD is prima te combineren met het roken van een joint. Zo wordt je dus wel high, maar ontspan je ook maximaal. Verder hebben we er uiteraard een handje van om aan wiet te ruiken. Veel herkennen de soort aan de geur en bepalen tot op zekere hoogte de kwaliteit door de geur. Maar die geur is meer dan dat. De terpenen in wiet bepalen niet alleen deze geur, ze zijn eveneens verantwoordelijk voor het ontspannende effect van wiet.

We kunnen alles wel gaan verklaren en bepalen wat wel of niet zou werken. Maar uiteindelijk is het persoonlijk, en bepaal je zelf door welke wiet, in welke hoeveelheid en op welke manier van consumeren je het meest ontspant. Ga er dus zelf mee aan de slag en ontdek welke manier voor jou het beste werkt.