Hoe lang duurt een high?

Hoe lang duurt een high?

Je kent het wel, high zijn. Je bent opgewekt en hebt het gevoel in hogere sferen te zijn. High zijn is een mentale staat die ver vanaf hoe jij je normaal voelt ligt, maar hoelang duurt zo’n high gevoel nou eigenlijk? In deze blog gaan we daar wat dieper op in.

Hoelang je high bent hangt af van veel verschillende factoren. Deze factoren zijn hieronder uiteengezet:

De manier van innemen heeft effect op hoelang de high duurt. Als je een joint rookt werkt het al na enkele minuten en kan de high 2 tot 4 uur aan houden. Als je spacecake eet, werkt het meestal pas na 1 à 2 uur maar de effecten kunnen wel tussen de 4 en 6 uur aanhouden.

Ook de hoeveelheid THC heeft ook effect op hoelang de high duurt. Een milde wietsoort met weinig THC zal je minder lang een stoned gevoel geven dan als je een jointje rookt met een hevigere soort. THC is namelijk de stof die je het stoned of high gevoel geeft en hoe minder er daarvan in zit hoe minder intens de high zal zijn.

Uiteraard speelt ook de hoeveelheid wiet of hasj een rol. Hoe meer wiet of hasj in de joint zit hoe langer je het high-effect hebt.

Tijd heeft ook een groot effect op het high zijn. Door je joint in fases te roken blijf je langer stoned doordat je steeds weer een beetje rookt en dus de high verlengd. Deze high is alleen minder hevig dan als je een joint in een keer zou oproken. Als je een joint in een keer op rookt heb je een hevigere high die korter duurt.

Hoe goed je tegen wiet of hasj kan mag ook niet onderschat worden. Iemand die nog nooit een joint heeft gerookt heeft langer een high gevoel dan iemand die wekelijks of dagelijks een paar joints rookt. Mensen die langer en zwaarder zijn ervaren het effect van de wiet of hasj ook langer. Dit effect wordt soms ook veroorzaakt door een traag metabolisme wat bij sommige mensen voorkomt. Als je lichaam meer tijd nodig heeft om chemische stoffen te verwerken dan duurt de roes langer. Als je een snel metabolisme hebt dan is het high effect bij jou als een van de eersten uitgewerkt. Leeftijd kan ook een rol spelen. Als je jonger bent zal de high langer aanhouden maar een ouder iemand kan de high effecten heviger ervaren omdat de hersenen van oudere mensen vatbaarder zijn voor psychoactieve stoffen zoals THC.

Als je gegeten hebt of je rookt een joint op een lege maag heeft ook effect op hoelang de high duurt. Rook je een joint op een lege maag, dan komt het heviger aan en zal de high ook langer duren. Als je bijvoorbeeld wat vettigs gegeten hebt dan zal een deel van de THC geabsorbeerd worden en zal de high niet heel intens zijn. Als je alcohol gebruikt bij het roken van hasj of wiet, kan het high effect ook langer aanhouden.