Toppen onderscheiden

Toppen onderscheiden

Herken jij direct de kwaliteit van een top door er naar te kijken? Zou kunnen, tot op zeker hoogte. Toch hangt de kwaliteit van veel meer aspect af dan alleen het ‘exterieur’.

Iedereen die wiet rookt is het ongetwijfeld opgevallen. Niet alle toppen zijn hetzelfde. Ze zien er anders uit, voelen anders, ruiken anders, smaken anders en je wordt niet van elke wiet even stoned. In deze blog onderscheiden we drie kwaliteitsgroepen: matig, goed en uitmuntend. Per kwaliteit benoemen we de eigenschappen, zodat je straks heel eenvoudig onderscheid kan maken.

Matig

De wiet die wij als matig beschouwen ziet er vaak alles behalve vrolijk uit. Vaak wordt deze wiet gemaakt door producenten die alleen maar aan massa (lees euro’s) denken en verhandeld op de zwarte markt. Uiteraard produceren ook hobbykwekers vaak matige wiet. In dat geval heeft het te maken met kennis.

Matige wiet herken je aan:

∙ Zicht – Fletse kleuren, veel bruin en een rommelige vorm

∙ Tast – ‘Stekelig’, te droog en niet plakkerig.

∙ Geur – Vlak, weinig geur, zelfs een beetje rot.

∙ Smaak – Heftig, alsof je een golfbal doorslikt, bitter.

∙ Stoned – Niet heel high, vaak weinig THC.

Goed

Het grootste verschil tussen de matige en goede wiet zit ‘m in de kleur, geur en smaak. Je ziet, ruikt en proeft het verschil direct. Je kan zeggen, in de productie van deze wiet zit veel meer zorg, moeite en vooral liefde. Wil jij de hiervoor genoemde kwaliteit ontwijken, let dan op de volgende kenmerken.

∙ Zicht – Lichter groen, mooie rondingen en opvallende oranje ‘stampers’.

∙ Tast – Compact, plakkerig en flexibel.

∙ Geur – Opvallend, maar niet overdreven.

∙ Smaak – Smaakvol, precies wat je verwacht.

∙ Stoned – Sterker dan de matige wiet, niet extreem.

Uitmuntend

Topkwaliteit, wereldklasse, geef het beestje een naam. We hebben het hier over de beste soorten ter wereld. Woon je buiten de (grote) steden, is het lastig om aan deze categorie te komen. De wiet is herkenbaar aan de betoverende smaken en spectaculaire effecten.

Zo herken je de uitmuntende wiet:

∙ Zicht – Perfect geknipt, sexy vorm, intense kleuren, een ijzig laagje en dieporanje ‘stampers’.

∙ Tast – Vettig en extreem plakkerig.

∙ Geur – Pittig en ‘skunky’.
Tip: sluit ramen en deuren voordat de hele buurt weet wat je uitspookt.

∙ Smaak – Rijk van smaak, helder en herkenbaar.

∙ Stoned – Verschilt per doel, over het algemeen erg krachtig.