Verslaving

Verslaving

Hoe zit het eigenlijk met verslaafd raken aan hasj en wiet? Softdrugs is verslavend. Wanneer je gedurende een lange tijd veel gebruikt, kun je er geestelijk of lichamelijk verslaafd aan raken. Daarnaast bestaat er zoiets als tolerantie. In deze blog leggen we uit hoe het allemaal zit.

Verslaving wordt ook wel afhankelijkheid genoemd. Wanneer je verslaafd bent aan bijvoorbeeld wiet, ben je immers afhankelijk van het roken van een jointje. Deze afhankelijkheid kan zowel geestelijk als lichamelijk zijn. Daarnaast is er de eerder genoemde tolerantie. Hieronder leggen we kort de verschillen uit:

∙ Lichamelijke afhankelijkheid:
Door het regelmatige gebruik van drugs, raakt je lichaam hier gewend aan. Wanneer je stopt met het gebruik, zal je lichaam dan ook gaan ‘protesteren’. De zogeheten afkickverschijnselen.

∙ Geestelijke afhankelijkheid:
Je kijkt constant uit naar het gebruik van drugs. Het zorgt er voor van je je minder goed voelt wanneer je niet gebruikt. Waarbij ‘minder goed’ zacht is uitgedrukt.

∙ Tolerantie:
Doordat je vaak gebruikt raak je gewend aan een bepaalde dosis. Hierdoor heb je steeds meer nodig, om hetzelfde effect te behalen.

Lichamelijke afhankelijkheid
Er zijn veel soort drugs waar je behoorlijk lichamelijk verslaafd aan kan raken. Cannabis wordt in principe niet direct tot deze drugs gerekend. Toch kunnen er zich allerlei lichamelijke klachten voordoen wanneer iemand stopt met het gebruik van cannabis. Denk hierbij aan slechte nachtrust, rusteloosheid, minder zin in eten, veel zweten en stemmingswisselingen. Bij veel mensen doen deze afkickverschijnselen zich vooral voor in de eerste week nadat hij/zij is gestopt. Uiteraard kan het wat langer duren, maar de klachten zullen geleidelijk aan verdwijnen.

Geestelijke afhankelijkheid
Wanneer je (veel) cannabis gebruikt, kan dit er voor zorgen dat je geestelijk afhankelijk wordt. Dat wil zeggen dat cannabis een soort van rode draad door je leven vormt. Het liefst breng je je leven stoned door. Stoned zijn is wat telt, de rest wordt steeds minder belangrijk. Het is dan ook erg moeilijk om te stoppen wanneer je geestelijke afhankelijk bent. Waar de afkickverschijnselen van de eerder genoemde lichamelijke afhankelijkheid redelijk snel verdwijnen, is het veel lastiger om het verlangen naar cannabis van de geestelijkheid afhankelijkheid te weerstaan.

Tolerantie
Wanneer je regelmatig (veel) hasj of wiet gebruikt, ontstaat er tolerantie. Dat betekent dat je steeds meer moet gebruiken om dezelfde effecten te ervaren als voorheen. Dit is de zogenoemde positieve tolerantie. Er bestaan ook voorbeelden van mensen die een negatieve tolerantie ervaren. Dat wil zeggen dat je de effecten van THC steeds heftiger gaat ervaren.

Zoals hierboven genoemd kan het gebruik van cannabis er voor zorgen dat er de behoefte aan meer/regelmatiger gebruik ontstaat. Gelukkig blijft dit in principe beperkt tot cannabis en zorgt het er niet automatisch voor dat je behoefte krijgt aan andere drugs. Vaak is de verleiding wel aanwezig, maar het overgrote deel van alles cannabisgebruikers stapt niet over naar andere drugs blijkt uit onderzoek.

Cannabisverslaving ontstaat vooral bij mensen die het gebruiken om bepaalde problemen uit de weg te gaan. Het gebruik van hasj of wiet kan er voor zorgen dat je gevoelsmatig tijdelijk uit de problemen raakt, of er beter mee kan dealen. Alleen durven we te zeggen dat het nooit de oplossing is van je problemen.

Ongeveer 1 op de 10 gebruikers raakt verslaafd aan cannabis. Het zijn vooral de mensen die systematisch gebruiken, die verslaafd raken. Wanneer je voor je 16e al (regelmatig) hasj of wiet rookt, heb je de grootste kans om verslaafd te raken. Ongeveer 15% van de mensen die sinds hun adolescentie (10-20 jaar) blowt raakt verslaafd.