Wietpas

Wietpas

In Nederland is een coffeeshop gedoogd en voor iedereen toegankelijk vanaf 18 jaar. Iedereen boven die leeftijd mag naar de coffeeshop en zonder dat er onderscheid wordt gemaakt in publiek. Maar dit was niet altijd in het hele land zo. Tot een aantal jaar geleden was er nog een zogenaamde wietpas in de zuidelijke provincies van Nederland. Maar wat hield dat precies in en waarom was die er ooit? Dat bespreken we in deze blog!

In ons kikkerlandje geldt er een gedoogbeleid. Dat betekent dat het bezitten van softdrugs niet legaal is, maar ook niet strafrechtelijk wordt vervolgd. Bij dit beleid horen ook bepaalde gedoogcriteria. Een algemeen voorbeeld hiervan is dat men maximaal 5 gram cannabis of 5 hennepplanten mag bezitten om niet strafrechtelijk vervolgd te worden.

In 2012 waren deze criteria aangescherpt voor coffeeshops. Een coffeeshop werd vanaf toen gezien als een besloten club, met alles wat erbij komt kijken. Dat betekent dat eigenaren van coffeeshops een beperkt aantal leden mochten hebben, maximaal 2000, en daarvan moesten zij ook hun gegevens registreren. Naam, leeftijd, adres, alles erop en eraan. Daarnaast waren de leden verplicht een “wietpas” aan te schaffen die hun lidmaatschap bevestigde voor de desbetreffende coffeeshop. Mensen die niet in het bezit waren van een wietpas, werd geen toegang verleend aan de coffeeshop.

De eisen voor het aanvragen van een wietpas? Je moest toen ook al, net als nu, meerderjarig en dus 18 jaar of ouder zijn om een wietpas te kunnen aanschaffen. Daarnaast was het ook noodzakelijk om woonachtig te zijn in Nederland. Alle toeristen konden toendertijd niet een coffeeshop bezoeken omdat zij geen pas mochten aanvragen.

De reden waarom er in eerste instantie überhaupt een wietpas werd ingevoerd, was om alle toeristen overlast te beperken, met name in de coffeeshops in Nederland. Al werd het eerst alleen ingevoerd in de meest zuidelijke provincies van Nederland, waren de gevolgen van de wietpas al snel duidelijk. Zo nam het aantal illegale “straatdealers” toe, die cannabis en andere drugs buiten om coffeeshops aan mensen op straat verkochten. Op die manier konden alle niet wietpas-houders en toeristen toch nog aan wiet komen. Dat leidde ertoe dat de regering alleen nog maar minder controle had op het gedoogbeleid. Daarom zijn in 2012 de wietpassen ook al gauw weer afgeschaft omdat het niet werkte in het belang van het gehele gedoogbeleid.

Daarom zijn de wietpassen tot op de dag van vandaag afgeschaft en niet opnieuw ingevoerd. Tegenwoordig kan iedereen zolang die maar boven de 18 jaar is, coffeeshops in heel Nederland binnen lopen en hoef je alleen je legitimatiebewijs te laten zien. Op die manier kan iedereen de full-experience hebben zonder een lidmaatschap en heeft de regering meer grip op het gedoogbeleid. Daarnaast weet je ook zeker wat voor wiet je koopt en is het veel veiliger dan het aannemen van een zogenaamde straatdealer. Dus vaste klant of niet, iedereen is bij ons welkom. Al is het voorlopig nog voor afhaal!