Verbod rokershok in coffeeshops

Verbod rokershok in coffeeshops

De afgelopen tijd heeft het hele land zich aangepast aan de maatregelen van de overheid rondom het coronavirus. Naast deze ingrijpende maatregelen zijn nog andere maatregelen ingegaan die al wat langer bekend waren. Het zal je waarschijnlijk niet zijn ontgaan: sinds 1 april 2020 moeten de rokersruimtes in horecagelegenheden, waaronder dus helaas ook coffeeshops, verdwenen zijn. Dit is omdat alle bezoekers en werknemers recht hebben op een rookvrije omgeving. Maar wat voor effect heeft dit op coffeeshops, waar je juist naar toe gaat om van een jointje te genieten?

In september 2019 heeft de Hoge Raad al geoordeeld dat alle rookruimtes in de horeca zijn verboden. Per 1 april 2020 gaat de overheid dit verbod ook echt handhaven. Mochten eigenaren van panden zich niet houden aan deze afspraken, dan worden er fikse boetes uitgedeeld.

We kunnen je geruststellen, het verbod geldt alleen op het roken van tabak. Kruiden roken (en dus ook wiet) mag in het algemeen nog wel binnen de horeca. Je kan dus bij ons en alle andere coffeeshops nog gewoon langskomen voor een jointje en deze hier ook roken zoals je voorheen gewend was. Het enige wat is veranderd, is dat het jointje geen tabak mag bevatten en het dus een puur jointje moet zijn. Dat betekent dat er alleen wiet in het jointje mag zitten en geen tabak. Ook geen straf toch? Wel is het nog toegestaan om tabaksvervangers te roken in de coffeeshops, zoals bijvoorbeeld Greengo en andere kruidenmixen.

Maar hoe is dit verbod tot stand gekomen? Het is een aanvulling op de wet uit 2008, waarin roken werd verboden binnen de horeca met een uitzondering op speciale ruimtes die bedoeld zijn om te roken: een rokershok dus. De Nederlandse Niet-rokersvereniging Clean Air Nederland (CAN) heeft een procedure tegen de Nederlandse staat aangespannen om ook deze uitzondering te laten verdwijnen. Zij vonden dat het bestaan van rookruimtes in strijd is met een verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie waarin staat dat verdragspartijen (waaronder Nederland) hun best moeten doen blootstelling aan tabaksrook in ‘indoor public places’ te verminderen. Zij hebben deze procedure gewonnen. Het resultaat daarvan is dit verbod op rookruimtes in horecagelegenheden. Dit verbod geldt op alle zaken die voldoen aan de horecarichtlijnen, zoals cafés, discotheken, shisha lounges, concertzalen, hotels, restaurants en helaas ook coffeeshops

Gelukkig blijft ons assortiment voortbestaan zoals je van ons gewend bent en kan je nog wel jointjes met tabak bij ons ophalen om er thuis van te genieten, zowel nu als na de coronacrisis. Hoe het rokershok verbod er bij ons uit gaat zien als alles weer normaal is, is nog even afwachten. Voorlopig zul je niet veel merken van de sluiting van ons rokershok, aangezien wij door de coronacrisis alleen nog open zijn voor afhalen. Dat neemt niet weg dat je deze quarantainetijd leuker voor jezelf kan maken met een lekker jointje voor thuis.