CBD-olie

CBD-olie

Decennia lang werd CBD niet serieus genomen als geneesmiddel. De afgelopen jaren is de populariteit van CBD-olie ineens flink toegenomen. Hoe kan dit en wat is het eigenlijk? Daarover deze blog.

CBD is een afkorting voor Cannabidiol. Het is een niet-psychoactieve stof die voorkomt in de Cannabis Stavia (hennepplant). CBD heeft geen ‘geestverruimend’ effect. Met andere woorden, het levert geen stoned of high gevoel op. Het wordt verkocht als voedingssupplement, in de vorm van olie en capsules en als bestanddeel van andere producten, bijvoorbeeld verzorgingsproducten bij huidproblemen. De olie kreeg in 2013 massale aandacht toen CNN een inmiddels legendarische documentaire uitzond, over een driejarig Amerikaans meisje met epilepsie. Charlotte Figi leed vanaf haar eerste levensmaanden aan heftige aanvallen (tot wel 200 per week) en raakte daar met CBD-olie grotendeels vanaf. Sindsdien zijn ouders uit binnen- en buitenland massaal op zoek naar goede CBD-olie.

Hoewel nog niet alles wetenschappelijk vaststaat, biedt de olie volgens gebruikers ondersteuning bij veel lichamelijke en geestelijke klachten. Eén van de meest bekende toepassingen is die ter verlichting van stress en angstklachten. Daarnaast kunnen slaapproblemen, stemmingswisselingen, neerslachtigheid en diverse pijnklachten ermee verholpen dan wel gereduceerd worden. En ook mensen met ADHD, de Ziekte van Parkinson, migraine en reumatische klachten melden positieve ervaringen met CBD-olie. Jarenlang is de olie genegeerd door de medische wereld, maar ook steeds meer artsen zijn laaiend enthousiast over de therapeutische werking van het middel.

Ondanks dat ze uit dezelfde familie komen, is er een belangrijk verschil tussen wietplanten en hennepplanten. Verwar wietolie daarom ook niet met hennepolie. Hennepplanten bevatten in tegenstelling tot wietplanten nauwelijks THC en veel CBD. Bij wietplanten is dit precies andersom. Olie met THC (wietolie) is niet legaal te koop en in bepaalde situaties alleen op recept verkrijgbaar. CBD-olie is in Nederland en de meeste andere Europese landen volledig legaal te koop is. Van beide bestanddelen wordt echter gezegd dat het grote voordelen kan hebben op medicinaal gebied. Hierdoor worden beide soorten olie ook wel medicinale cannabisolie genoemd. High zul je van CBD-olie in ieder geval niet worden. Cannabidiol komt wel van de hennepplant, maar is niet verslavend, werkt niet geestverruimend en geeft geen hallucinaties. Roesstof THC (tetrahydrocannabinol) is het psychoactieve stofje dat zorgt voor een ‘high’ gevoel en zit in wietolie.

Wij zijn in ieder geval blij dat CBD eindelijk de erkenning krijgt die het verdient. Ook al is het voor een andere toepassing dan blowen, het draagt in ieder geval bij aan het wereldwijde respect voor de bijzondere plant. En hopelijk schijnt dit op termijn toch ook een iets minder negatief licht op het roken van een jointje op z’n tijd. Want dat zou toch wel eens tijd worden!