Wiet vs. klimaat

Wiet vs. klimaat

Er gaat geen dag voorbij of je hoort het begrip klimaatverandering wel een keer voorbijkomen. En voor ons gaat er natuurlijk tevens geen dag voorbij waarop we wiet niet voorbij horen komen. Een ideaal moment om die twee gegevens eens samen onder de loep te nemen en uit te zoeken welke invloed ze op elkaar hebben.

Marihuana kan als onkruid goed tegen droogte. Op plekken waar hij in de natuur groeit, wordt de plant vaak verweten dat hij teveel van het grondwater verbruikt. Maar eigenlijk hebben wietplanten helemaal niet zoveel water nodig om te overleven. Sterker nog, het is bewezen dat marihuana beter groeit wanneer er meer CO2 in de lucht zit en wanneer het water schaars is. Sommige onderzoeken toonden zelfs aan dat de psychotropische (/medicinale) eigenschappen sterker worden naarmate de condities van de leefomgeving verminderen. Tijdens een extreem droge periode in 1988 berichtte een bekende Amerikaans krant al over planten die daar geen last van hadden, waarvan de kop luidde: ‘Droogte maakt cannabis sterker.’ De verslaggever interviewde een onderzoeker, die er zeker van was dat de concentratie van alkaloïden in marihuana sterker was tijdens warm weer, net als bij tabaks- en cocaplanten. Bij marihuana specifiek, gold dit tevens voor de werkzame stof THC.
Om erachter te komen hoe dit precies komt, moeten we kijken naar de ontwikkeling van plantensoorten miljoenen jaren geleden. De meeste plantensoorten ontstonden toen de koolstofdioxide in de atmosfeer nog veel hoger lag (ca. 1000 ppm) dan vandaag het geval is (ca. 400 ppm). De mens ontstond pas toen de koolstofdioxide zo rond de 300 ppm lag. Hoewel dit niveau perfect was voor de mens, hebben veel plantensoorten zich nooit echt weten aan te passen aan deze verandering. De marihuanaplant als één van de weinige dus wél.

Of we hier nou zo blij mee moeten zijn is nog maar de vraag. De THC-waardes liggen momenteel al erg hoog, mede doordat veel wiettelers allerlei trucjes toepassen om de planten al zo sterk mogelijk te maken. Sommige planten hebben al een THC-waarde van 33%, terwijl dit een halve eeuw geleden ongeveer 1,5% was. Als dit nog verder stijgt, kunnen we onze populairste wereldwijde drugssoort straks alleen nog maar gebruiken in combinatie met een zeer comfortabele bank en een tv.

Het toont maar weer eens aan dat de effecten van de klimaatverandering overal te zien zijn. Soms in hele kleine dingen, zoals sterkere wietplanten. Soms in hele grote dingen, zoals het smelten van de poolkappen. Eén geruststellende gedachte; wanneer we de huidige CO2-toename niet op tijd kunnen keren, kunnen we in ieder geval zo stoned als een garnaal toekijken hoe onze wereld langzaam naar de knoppen gaat. Misschien valt het na een paar goeie hallucinaties ook allemaal wel mee. 😉