Hennep is de oplossing

Hennep is de oplossing

Bijna iedereen die het woord wiet of hennep hoort, denkt automatisch aan high worden. Maar daarnaast is het vooral ook een onmisbare grondstof voor veel industriële toepassingen. Desondanks wordt het in de praktijk te weinig gebruikt. Hoe en wat allemaal? Dat lees je hier.

Niet alle wiet heeft geestverruimende eigenschappen. Toch wordt hennep nauwelijks meer gebruikt, omdat het volgens de wet in de categorie drugs valt. In de geschiedenis is het door de media onterecht vaak tot gevaarlijke druk gebombardeerd. Puur vanuit financieel belang, voornamelijk vanuit de oliesector. Streeft de samenleving een duurzame oplossing na voor allerlei milieu- en grondstofproblemen, dan is hennep hoogstwaarschijnlijk het allerbeste initiatief. De plant kan ons namelijk voorzien van bouwmaterialen voor huizen en auto´s, brandstof, producten als touw en zeil, voeding, karton, papier, kleding en zelfs cosmetica.

De plant groeit ontzettend snel. Een hectare hennep levert na zo’n drie maanden genoeg materiaal om een huis van te bouwen. Daarbij is het de meest multifunctionele plant die er bestaat. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een alternatief op basis van hennep van te maken. Wij zien het daarom ook als dé volgende stap op weg naar een duurzame wereld.

Ook technologie heeft een bijdrage geleverd aan de toepassing van hennep. Zo wilde Henry Ford een autocarrosserie van hennep jaren geleden al structureel invoeren, maar uiteindelijk is hij overgeschakeld op staal en ijzer. De reden hiervoor is niet helemaal duidelijk, maar het vermoeden is dat hij is overgestapt onder druk van de Rockefellers, bekende staalmagnaten uit die tijd. Een carrosserie van hennep is echter tien keer sterker dan één van staal. Bovendien kan het niet roesten. Tegenwoordig gebruiken verschillende automerken (zoals BMW) weer hennep in de auto, maar dan voornamelijk in het interieur.

Het was Hearst, een grote krantenmagnaat uit begin 1900, die zijn kranten gebruikte om anti-hennepcampagnes te verspreiden. Hierin verwarde hij opzettelijk de geestverruimende variant met de industriële hennep die geen effect heeft op je gemoedstoestand. En met succes. Waarom hij dit deed? Hearst had flink geïnvesteerd in olievelden. Toen hij hoorde van Fords carrosserieplannen en daarnaast het idee om samen met Rudolph Diesel (ja, die van de dieselmotor) plantaardige brandstof uit hennep te ontwikkelen, moest hij daar een stokje voor steken. Over de rug van het grote publiek. Had de wereld nu met ‘plantaardige auto´s’ gereden, dan zouden er nooit oliecrisissen, -rampen en ook benzine-accijnzen zijn geweest.

Heel wat jaren eerder beleefde Nederland juist zijn glorietijd door het gebruik van hennep. De Gouden Eeuw (1600-1700) had niet kunnen plaatsvinden zonder de plant. Denk aan de zeilen van de VOC-schepen, de touwen die gebruikt werden en ook de opbrengst uit de hennepplantages die in Nederlands Indië werden aangelegd. Ons land is letterlijk rijk geworden door de hennep. Dat deze eeuw ook een negatieve keerzijde heeft weten we allemaal, maar dat is natuurlijk een heel ander onderwerp. Kort samengevat zijn wij dus groot voorstander van het gebruik van hennep, en zien dit als hét materiaal van de toekomst. Hoe denk jij hierover?