Waarom een vreetkick?

Waarom een vreetkick?

Bijna iedere blower is er wel mee bekend. De zogenoemde vreetkick die je vaak krijgt, na het roken van een jointje. Hartig, zoet, zuur, het gaat er tijdens een vreetkick allemaal even makkelijk in. Maar hoe kan dit nou eigenlijk en wat zit daar voor theorie achter? Daarover gaat deze blog.

Dat werkt zo: als cannabis zich bindt aan de daarvoor gevoelige receptoren in het brein, blijken cellen die het gevoel van honger normaal gesproken onderdrukken, ineens andersom te gaan werken. In plaats van een hongerstillend signaal, maken ze juist endorfines aan die in de hypothalamus de eetlust aanwakkeren. Hoewel dat blijkt uit experimenten met muizen, verwachten de onderzoekers dat het bij menselijke blowers dus net zo werkt.

THC hecht zich aan zogenaamde cannabinoïdereceptoren in een gedeelte van de hersenen, dat verantwoordelijk is voor smaak- en geurverwerking. Door de muizen THC te geven werden ze aanzienlijk gevoeliger voor smaak en geur, waardoor ze ineens veel zin hadden om te eten. En wanneer je eet komt er ook nog eens extra dopamine vrij, een geluksstofje zou je het kunnen noemen. Dit zorgt er samen voor dat cannabis die onverzadigbare spiraal van honger, eten en een extreem geluksgevoel opwekt.
Naast het opwekken van een enorme trek in eten en drinken, helpt cannabis je lichaam trouwens ook bij het verteren ervan. De werkzame stoffen zorgen ervoor dat maagzuur wordt aangemaakt en dat helpt vervolgens weer bij de vertering van de inhoud van je keukenkastjes. Dit is er dus deels voor verantwoordelijk dat veel vaste blowers, ondanks een verhoogde eetlust, niet altijd direct ook heel veel aankomen in gewicht. Het wil zelfs voorkomen dat men op termijn juist afvalt. Maar laat dit laatste natuurlijk geen reden zijn om extra veel te gaan blowen. Geniet van jullie zonnige weekend allemaal en vergeet daarbij de gouden regel niet; links doorpassen! ­čśë