Alcohol vs. wiet

Alcohol vs. wiet

Met Koningsdag voor de deur, waar de drank jaarlijks rijkelijk vloeit, vonden wij het wel een gepast moment om de overeenkomsten/verschillen tussen alcohol- en wietgebruik eens onder een vergrootglas te leggen. Dat overmatig gebruik van beide onderwerpen schadelijke gevolgen heeft, is natuurlijk geen geheim. Maar hoe zit dat met gematigd gebruik? Je leest het in onze blog!

Natuurlijk zijn bij beide de effecten afhankelijk van iemands fysiologie (hart, hersenen), gedrag en verslavingsgevoeligheid. Ook tijd is een factor, omdat sommige effecten zich direct manifesteren en andere effecten pas op de langere termijn. Sommige onderdelen zijn dus misschien wat lastig te onderzoeken, maar toch is er volgens de wetenschap een duidelijke winnaar. We hebben de belangrijkste resultaten hieronder uiteengezet per onderdeel:

Aantal sterfgevallen

Afgelopen jaar zijn er (in de VS) meer dan 30.000 mensen gestorven aan alcohol-gerelateerde gevolgen. Worden ongelukken of moorden waarbij alcohol in het spel was meegeteld, dan komt het totaal uit op circa 90.000 mensen. Daarentegen zijn er geen (!) sterfgevallen die direct aan wietgebruik kunnen worden gerelateerd. Een longstudie liet daarnaast zien dat blowers niet eerder sterven dan rokers die geen cannabis gebruiken.

Verslavingsgevoeligheid

Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van alle mensen tenminste één keer in het leven wiet heeft gerookt. Maar slechts 9% van deze first-timers raakt daadwerkelijk verslaafd, volgens de richtlijnen die hiervoor gelden. Bij alcohol ligt dit percentage op 15%.

Rijgedrag

Een ‘normale’ hoeveelheid THC in je bloed verhoogt het risico op auto-ongelukken niet. Ligt je alcoholpercentage op 0,5 promille of hoger, dan wordt de kans op een ongeluk maar liefst met 57% verhoogd. Een combinatie van de twee leidt (logischerwijs) tot het grootste risico in het verkeer.

Geweldsincidenten

Verschillende onderzoeken wijzen op een verband tussen alcohol en gewelddadig gedrag. Er wordt zelfs gesteld dat alcohol een oorzaak is in bijna 40% (!) van alle geweldsincidenten. Bij marihuana zou er geen of nauwelijks verband zijn tussen gebruik en verhoogd geweldsrisico. Gebruikers zouden zich zelfs minder snel gewelddadig uiten als niet-gebruikers.

Overgewicht

Het roken van wiet heeft voor sommigen als effect om overmatig te eten. Het kan ertoe leiden dat een wietroker tot zeshonderd calorieën extra tot zich neemt. Toch hebben wietrokers geen hogere Body Mass Index (BMI)-score. Sterker, mensen die regelmatig wiet roken hebben een verlaagde kans op obesitas. Alcohol wordt wél vaker in verband gebracht met gewichtstoename of zelfs obesitas. Dit komt vooral ook, omdat een blik bier al 150 calorieën en een glas wijn 120 calorieën van zichzelf heeft.

Dit zijn de belangrijkste en zo zijn er vast nog véél meer criteria te verzinnen, waarop de twee vergeleken kunnen worden. Hoe dan ook lijkt het verschil ons toch wel aardig duidelijk. Natuurlijk is de moraal van het verhaal: zo lang je beide met mate doet, is er weinig aan de hand en hoef je je niet druk te maken. Maar ben je toch een stevige alcohol- of wietgebruiker, dan is laatstgenoemde een beduidend beter alternatief.

Nou is het natuurlijk allesbehalve bedoeling om jou flink aan het blowen te krijgen. Wij hopen alleen dat we met deze blog een aantal ogen hebben kunnen openen. En dat het dus eígenlijk ontzettend krom is dat je op televisie, internet en eigenlijk overal waar je komt wordt overspoeld met reclame voor alcohol. Terwijl dit voor softdrugs uit den boze is, simpelweg omdat het niet maatschappelijk geaccepteerd is. Meten met twee maten, vinden wij. Hoe het ook zij, geniet van je Koningsdag! En dan vooral met mate dus. 😉