Sativa vs. Indica

Sativa vs. Indica

Verschil tussen Sativa & Indica

In de vorige blogs hebben we het gehad over waarom je nou eigenlijk stoned wordt van blowen en ook over de verschillen tussen hasj en wiet. Deze blog duiken we in de verschillen tussen de twee wietsoorten Sativa en Indica, waarin praktisch alle plantensoorten zijn onder te verdelen.

In 1785 maakte Jean-Baptiste Lamarck als eerste het onderscheid tussen cannabis indica en cannabis sativa. Hij ontdekte dat indica (Indiase hennep) meer hars produceerde en geschikter was voor medicinaal gebruik dan cannabis sativa. Cannabis soorten die afkomstig zijn uit een tropisch klimaat, worden bestempeld als sativa. Denk aan landen als Thailand, Cambodja, Centraal-Amerika, Colombia, Mexico en Brazilië. Zolang het er maar warm en vochtig is. Indica is een klassiek Latijns woord voor ‘India’, waar de westerse beschaving als eerste indica soorten ontdekte. Deze soorten vinden hun oorsprong in de bergachtige gebieden van de Hindoekoesj en in woestijnachtige klimaten zoals in Afghanistan en Pakistan, waar het heet en droog is.

Sativasoorten hebben meestal een hoog THC-gehalte en een laag CBD-gehalte, terwijl dit bij indica precies andersom is. Daardoor hebben beide soorten ook een ander effect bij het roken ervan. Over het algemeen kan het effect van Sativasoorten omschreven worden als een sterke cognitieve high, terwijl Indica’s de neiging hebben om een meer lichaamsgeoriënteerd, stoned effect teweeg te brengen. Simpel gezegd heeft Sativa dus meer effect op de geest en Indica meer op het lichaam. Hoewel THC en CBD een belangrijke rol spelen bij het effect, zijn er ook andere natuurlijke bestanddelen van belang. Cannabis bevat bijvoorbeeld meer dan 120 verschillende terpenen. De concentratie en het evenwicht van deze stoffen heeft een grote invloed op de high die een bepaalde soort teweegbrengt. Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste verschillen tussen de twee soorten.

Eigenschappen van Sativa:

 • Energie opwekkend & verheffend
 • Stimuleert creativiteit en gedachten
 • Verhoogt het gevoel van welzijn
 • Vermindert hoofdpijn en migraine
 • Vermindert misselijkheid
 • Stimuleert de eetlust
 • Vermindert depressie

Eigenschappen van Indica:

 • Ontspannen en relaxed
 • Vermindert pijn en kwaaltjes
 • Vermindert angst & stress
 • Verbetert de slaap
 • Vermindert ontstekingen
 • Helpt spasmen en beroertes te verminderen
 • Stimuleert de eetlust

Op gebied van uiterlijke groei, hebben Sativasoorten de neiging om de lucht in te gaan. Binnen kunnen ze tussen de 1-3 en buiten zelfs wel 5 meter hoog worden. Dankzij de langere bloeiperiode zijn ze goed geschikt voor de buitenkweek. Indica cannabissoorten blijven korter en struikachtiger. De bladeren zijn dikker en donkergroen van kleur. Indica’s produceren zware en opvallende toppen en een opbrengst die meestal groter is dan die van een Sativa. Ze hebben ook een kortere bloeiperiode dan Sativa’s, en daarom worden ze vaak gekozen voor de binnenkweek. Maar natuurlijk willen we je nu niet op verkeerde ideeën brengen! 😉